Haberler


Piyasalardaki gerginliğin sorumlusu zombi ekonomisi

Düşük faiz ortamında ucuz maliyetli kredilerden faydalanarak iflas etmeden ayakta durabilen zombi şirketler şimdilerde ise küresel ekonomideki belirsizliğin temel kaynağı haline geliyor olabilir

 

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar son zamanlarda oldukça gergin hale geldi. Cannacord Gennuity’nin Baş Borsa Stratejisti Tony Dwyer bunun en önemli sebebinin “zombi ekonomisi” olduğunu söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borç sarmalında olan ve sürdürülemez işletme modellerini sürekli olarak artan borçlarla devam ettiren işletmelere “zombi şirketler” yakıştırılması yapılır. Dwyer ise bu şirketlerin sayısının artmasıyla ve faizlerin yükselmesiyle birlikte piyasalardaki volatilitenin arttığını ve bir çeşit “zombi ekonomisi” oluşturduğunu belirtiyor.

Baş stratejist, “Hâlâ bir tür zombi ekonomisinin içerisindeyiz. Bir neslin en büyük kaldıracının olduğu sistemde tarihin en büyük faiz artışı döngüsü gerçekleşti. Bu iyi bir durum değil” uyarısında bulundu.

Dwyer’ın dikkat çektiği yüksek borç maliyetleri son zamanlarda özellikle ticari gayrimenkul sektöründe çatırdamalara sebep oldu. New York Bancorp’un hisseleri emlak kredileri konusundaki sorunlara atıfta bulunan bilanço raporunun ardından düştü ve bankanın hisseleri son beş günde %31 değer kaybetti. Yatırımcılar 2023’teki banka iflaslarının geri dönmesinden endişe ediyor.

Dwyer aynı zamanda ekonomik görünümdeki belirsizliği de açıkladı. Borçlanma maliyetleri on yılın en yüksek seviyelerine ulaşsa da ABD ekonomisi gayrisafi büyüme ve sıcak istihdam piyasasıyla birlikte iyi bir durumda gibi gözüküyor.

Ancak belirsizlik hisse senetleri piyasasında hissedilebiliyor.

Baş stratejist, “Piyasadaki asıl problemimiz bu zombi benzeri ekonomik ortamda boşa kürek çekmemizdir” açıklamasında bulundu.

Ticari gayrimenkul sektörünün ABD ekonomisini yıkacak büyüklükte olmadığını belirten Dwyer soruna karşı basit bir çözüm öngörüyor:

“Zombileri öldüren şey onları ortaya çıkaranla aynıdır: tarihin en hızlı faiz artışı döngüsü.”

Baş stratejist, “Ekonomi ve ticari gayrimenkuller için, hükümet için, her şey için hatta seçim için bir tür ilacınız bulunuyor. Faizlerin daha düşük olmasına ihtiyacınız var” ifadelerini de sözlerine ekledi.

ABD Merkez Bankası (FED) her ne kadar politika faizlerini düşürmeye hazırlansa da bu piyasaların öngördüğü hızda gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. FED Başkanı Jerome Powell geçen hafta mart ayında bir faiz indiriminin ihtimaller dahilinde olmadığını söyledi. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar mayıs ayı toplantısında faizlerin 25 baz puan düşürüleceğine dair senaryoya %55 ihtimal veriyor.