Haberler


‘Muhteşem Yedili’ borsalar için küresel tehdit

Muhteşem Yedili olarak da adlandırılan ABD borsalarının en büyük yedi hissesi küresel piyasalarda dengeleri değiştirecek derecede büyüdü. Uzmanlar bu hisselerin ‘makro tehdit’ haline geldiği konusunda uyarıyor

 

Az sayıdaki hisse senetlerinin piyasalarda güçlü bir ağırlığının olması yatırımcılar için yeni bir haber değil. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’de ise Muhteşem Yedili hisselerinin (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla) ne derece ağırlıklı olduğu ise daha derin bir incelemeyi hak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’nde Muhteşem Yedili hisseleri 2023’teki güçlü kapanışın ardından bu yıl endeksleri %5 oranında yükselten önemli bir faktör oldu. Özellikle yapay zeka alanındaki gelişmelerle desteklenen yatırımcı talepleri, çip üreticisi Nvidia ve Meta gibi yapay zeka hisselerinde çift haneli yükselişleri destekledi.

Ancak Barron’s’un haberine göre bu yedi hissenin performansı yatırımcıların endeksteki diğer 493 isimden çok bu hisselere odaklanmasına sebep oldu. S&P 500 aşırı derecede bu yedi hisseye bağımlı hale geldi. Deutsche Bank Stratejisti Jim Reid endeksin şu anda en az geçen yüzyılda olduğu kadar yoğun bir hale geldiğini belirtiyor ve mevcut durumun sonuçlarını görmek için 1929 balonuna bakılmasını tavsiye ediyor.

Reid'e göre, bu seviyelerdeki borsa yoğunlaşması bir tuhaflığın ötesine geçiyor ve bu birkaç şirketin kaderinin genel piyasa duyarlılığı etkileme potansiyeli nedeniyle makroekonomik değerlendirmeyi hak ettiğini belirtiyor.

Borsa uzmanı salı günü paylaştığı notta, “Muhteşem Yedili hisse senetlerinin son aylardaki ve hatta yıllardaki performansının makro ortamı büyük ölçüde etkilediğine dair çok az şüphe var. Bu hisselerin hakimiyeti olmasaydı ABD borsası ve küresel yatırımcı duyarlılığı çok farklı görünürdü. Buna karşın söz konusu hisselerin gelecekteki performansları da muhtemelen küresel varlıkların çoğunu ileriye dönük olarak bir miktar veya büyük ölçüde etkileyecektir” uyarısında bulundu.

Gerçekten de Deutsche Bank verilerine göre, Muhteşem Yedili'nin piyasa değeri tek başına dünyanın en büyük ikinci ulusal borsasını oluşturacak büyüklükte. Üstelik bu yedi hisse küresel çapta dördüncü sırada olan Japonya borsasının büyüklüğünü ikiye katlıyor. Apple ve Microsoft’un piyasa hacmi, Suudi Arabistan ve İngiltere borsalarının Piyasa hacmine de oldukça yakın.

ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl faiz oranlarını önemli ölçüde düşürerek yatırımcıların beklediği para politikası yolunda devam ederse Muhteşem Yedili’nin yoğunluğu daha da artabilir. Bu da söz konusu hisselerin daha da büyük bir yatırımcı odağı haline gelmesine neden olabilir.

Deutsche Bank verilerine göre tahvil getirilerinin daha düşük olması borsalardaki yoğunluğun artması eğilimine sebep oluyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri FED’in faiz oranlarını 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye çıkarmasıyla birlikte son yılların en yüksek getiri oranına ulaştı. FED’in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşürmesi ise yoğun bir biçimde bekleniyor.

Söz konusu tablo Muhteşem Yedili’nin piyasa değerlerini daha da fazla artırabilir. Zira bu hisseler aynı zamanda büyüme odaklı şirketleri temsil ediyor ve şirketlerin yıllar sonra elde edeceği bilançolara göre değerleniyor. Daha düşük faizler gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerini artırma eğilimindedir. Örneğin yatırımcılar gelecekte çip üreticisi Nvidia’nın bilançolarının piyasaların geri kalanını büyük ölçüde geçeceğini tahmin ediyor.

Deutsche Bank, Muhteşem Yedili'nin devam eden büyümesini destekleyen veya meydan okuyan bir dizi faktör öngörüyor. İlk görüşe göre bu hisse senedi grubunun küresel erişime ve yüksek inovasyon gücüne sahip olması, birçok büyük ülkenin kârlarını geride bırakan bilançolara ulaşmasını sağlayabilir. ABD'nin desteği ve yapay zekanın henüz emekleme aşamasında olması da bu hisselere yönelik iyimserliği pekiştiriyor.

Diğer cephede ise büyük teknoloji şirketlerine yönelik mevzuat uygulamaları ve yapay zekaya karşı kamu denetimi beklentileri Muhteşem Yedili için önemli engelleri oluşturuyor. Ayrıca jeopolitik riskler ve teknolojideki ani değişimler de sürekli yükselmesi için fiyatlanan bu hisseler için önemli zorluklar olarak öne çıkıyor.

Reid, Muhteşem Yedili hisseleri için son olarak şu açıklamada bulundu: "İster ikna edici bir yatırım vakası olduğunu düşünün, ister aşırı değerli olduklarına inanıyor olun, kesin olan tek bir şey var: Bu hisselerin herhangi bir varlık sınıfındaki etkilerini görmezden gelmek imkansız."