Haberler


Hakan Kara: “Türkiye Küresel Durgunluğu Daha Az Hissedecek”

Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14’üncü kez Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini bir araya getirdi. Zirvenin ikinci panelinde, küresel ekonomideki gelişmeler masaya yatırıldı. Panelin dikkat çeken konuşmacılarından biri Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Merkez Bankacılığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Hakan Kara oldu.

Korumacılık, belirsizliği artırıyor

Prof. Dr. Kara, artan korumacı politikaların küresel ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirirken, korumacılığın yönünün değişerek birçok parametrede belirsizlik yarattığını ifade etti. Bu sürecin küresel ölçekte durgunluk riskini artırdığını vurgulayan Kara, özellikle ABD ve dünya ekonomisinin bu riskle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Avrupa yavaşlıyor, Çin baskısı artıyor

Konuşmasında Avrupa’nın büyüme zorluğuna dikkat çeken Kara, küresel ticaretin geçen yıla göre daha düşük bir hızda büyümesinin, ihracatçı ülkeler açısından olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Ayrıca, Çin’in hemen her sektörde ciddi bir rekabet baskısı oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye’deki reel kurun da ihracatçılar için ek bir zorluk yarattığını dile getirdi.

Türkiye pozitif ayrışabilir

Her şeye rağmen Türkiye’nin güçlü yönlerine de dikkat çeken Prof. Dr. Kara, hizmet sektörü ve iç pazarın dinamizmi sayesinde Türkiye’nin bu küresel türbülanstan görece az etkileneceğini söyledi. Emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon ve cari açık açısından olumlu katkılar sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Uzun vadeli planlama şart

Kara, portföy yatırımları ile şirket birleşmeleri ve satın almaların bu dönemde azalabileceğini belirtirken, Türkiye’nin daha uzun vadeli stratejik planlamalar yapması gerektiğini vurguladı. Ancak mevcut durumda makroekonomik istikrar arayışının bu planları gölgede bıraktığını da hatırlattı.