Makaleler


10/08//2020 INVESTING.COM YAZIMIZ : Endekste ölü kedi sıçraması mı yoksa dönüş sinyali mi?

Haftanın ilk işlem gününden herkese merhaba.
10.08.2020 Pazartesi XU100- XU30 – VİOP 30


Biliyorsunuz, geçtiğimiz haftalarda endeksimiz 820 – 1200 çıkısından bu yana 380 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve endeks kısa ve orta vadeli yükseliş hedeflerini gerçekleştirdikten sonra geçtiğimiz hafta Dolar/TL kurundaki sert hareketlerle birlikte haftayı 150 puandan fazla bir kayıp görmesine rağmen haftanın son günü keskin bir dönüş sergileyerek 82 puan kayıpla %15'lik bir kayıptan %7,24 lük bir kayıpla kapatmayı başarabildi. Peki biz bu durumdan ne anlamalıyız? Yabancıların tabiriyle “dead cat bounce” dedikleri, yani ölü kedi sıçraması olarak tabir edilen teknik analiz literatüründe yer bulan bu kavramın gerçekleşip  gerçekleşmediğini sorgulayacağımız bir hafta bizleri bekliyor olacak. Aşağıdaki grafiklerde detaylı bir şekilde daha önceki endeks analizimde de paylaştığım üzere teknik olarak yaşadığımız bu hareketin dalga boyu ve geldiği seviyeler bizlere hareketin akıbeti hakkında net bilgiler verecektir. Ölü kedi sıçraması görüldüğünde  genelde beklediğimiz ve olması gereken kısa süreli bir dönüşün olmasıdır. Fakat bu dönüşün mevcut trendi bozması hiçbir şekilde beklenmez şiddetli düşüşün geri tepkimesi olarak değerlendirmemiz gereken bu düşüşlerde genelde fibonacci %50 düzeltme seviyelerine kadar tepki hareketinin gelmesi beklenmektedir. Peki bu şu anda olan hali hazırdaki durum için ne ifade etmektedir? Endeksin 1090 seviyelerine kadar tepki hareketini sürdürebileceğini ve 1090 seviyesinden tekrardan aşağı yönlü hareketine devam edebilme ihtimalinin yüksek olduğunu bizlere göstermektedir. Tabii meşhur bir söz var, onu da söylemeden edemeyeceğim: "Para tekniği her zaman çizer!"

Normal şartlar altında bu tarz sert düşüşlerde dönüşlerde, bu kadar kolay küçük yatırımcıya ekmek yedirmezler. Yani bugün hareketin devamı yukarı yönlü devam ederse çok ilginç olacak. Normal şartlarda olmaması gerekir ve dipten alanları yıldırmak ve korkutmak için satış baskısı kurmaları gerekir. Bunu da genelde en son görülen dibin %4-5 altına salarak yaparlar.
  
Bu hafta gözlemleyeceğimiz endeksin yukarı yönlü ataklarına tekrardan başlayarak kısa vade dönüş trendini devam edip ettirmeyeceği olacak.

Bu aşamadan sonra artık takip edeceğimiz kritik değer öncelikli olarak 1097 değerinin üstünde endeksin kalıp kalmayacağını gözlemlemek olacaktır.

Güvenli şekilde yolumuza devam edip etmeyeceğimiz 1097 üstünde 17.55 itibarıyla kapanış yapıp yapmayacağımızla yakından ilgili. 1097’nin üstünde bir kapanış endekse rahatlama getirecek ve cesur alışlara geçebileceğimiz bölge olarak karşımıza çıkacaktır.

İşlem stratejimiz:
Strateji olarak %100 nakitte olmanız gerekiyordu.
1097 haftalık  pivot direnç noktamız bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin üstünde bir kapanış gördüğümüz sürece pozisyonlarınızı %50 alım yönlü değerlendirmeniz faydanıza olacaktır. 1150 haftalık pivot noktamızın üstünden bir kapanışı görürsek %100 hisseye geçmek için son nokta olarak karşımıza çıkmakta.
 
Biliyorsunuz, XU100 de 15.000 puanlık vadelide 23.000 puanlık düşüşün başladığı ilk gün %50 nakit ve %100 nakite öngörüleri ile 1180 ve 1170 bandında öngörebildik.

Cuma gecesi Dax vadelilerinde toparlanma gerçekleşti ve Amerika vadeli endekslerinde  pozitif kapanışlar ardından bu gecenin sabahında şu anlarda stabil durum söz konusu. Asya borsalarında ise %0,50'ye yakın yükselişlerin hakim olduğunu görmekteyiz.

XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını ve şu anda devam eden vadeli endekslerinin nötr-sınırlı pozitif  olmasından aynı zamanda 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının 700  puan düşüş gerçekleştirmesinden dolayı bugün güne yatay sınırlı negatif bir  başlangıç yapmasını bekliyorum ve - %0,20 ile + %0,50 arasında bir açılış bekliyorum.
 
Ağustos vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda Cuma gecesi kapanışta nette 9.000 kontrat short yani satım yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcından bu yana net short pozisyon sayısı 36.000 kontrata düşmüş durumda. Böylece açık pozisyon sayısı 12.649 kontrat azalarak 457.697 seviyesine  gerilemiş durumda.

Bu gibi durumlar bize genelde pozitif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından pozitif bir günü sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.

Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY'nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması kısa vadeli şiddetli satışlar gelmiş olmasına ve trendin artık aşağı yönlü net bir şekilde dönmüş olmasına rağmen yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.

Genelde günlük Viop pastasında  satıcılı  genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde pozitif bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa genelde KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir. Burada KY‘nın diğer kısmında açmış olduğu short pozisyonların margin call yediklerinden dolayı mecburen long pozsiyonları kapamak zorunda kalmalarından dolayı olabileceğini de aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte. Endeks yükselirken kontrat sayısının azalması yükselişin sınırlı olacağını bize göstermektedir. Cuma günüde endeks yükselirken kontrat sayısında bir azalma gözlemledik. Bu bağlamda endeksin bu düzeltmeden sonra pozitif yükselişine devam edeceğini noktasında tereddütlerimin olduğunu bilmenizi istiyorum.

XU100'ün yükselişlerin devam etmesi durumunda bu hafta gelmesi muhtemel direnç değeri; 1067-1097 ve pivot noktası olan 1150 olarak karşımıza çıkmakta. Bu hafta bu değerleri yakından takip edeceğiz. Bundan sonra endeksin nereye gidebileceği ile ilgili değerlendirme yapmamız gerekirse gün sonu kapanışı beklememiz gerekecek. 1067 üstünden 2 iş günü kalabilirsek takip edeceğimiz önemli pivot noktamız olarak karşımızda olacak. Endeks 1097 değerini geçtiği zaman 1150 hedefini görmemiz kaçınılmaz olacaktır. 1097  değeri geçilmediği sürece  yeni bir yükselişten bahsetmemiz söz konusu olmayacaktır.

Ağustos Vade 30 Endeksinin bu hafta gelmesi muhtemel ilk direnç değeri 1205.33 olan pivot noktası üzerine atarak 2 iş günü tutunabilirse sıralı olarak 1227.41-1265.33 ve 1287.41 hedeflerinin görmemiz mümkün olacaktır. Vadeli taraf Cuma gününü 1187.25  seviyesinden kapattı. Peki bundan sonra ne olacak? Bununla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak için bugün gün sonu kapanışını görmemiz gerekecektir. Gün sonu kapanışını gördükten sonra yeni değerlerimizi sizlerle paylaşmış olacağım. Bugün gün içerisinde bizi bekleyen önemli  seviye vadeli tarafta 1205.33  olarak karşımıza çıkmakta. Günlük pivot noktası olan 1205.33 altında bir kapanışı 17.55 itibarıyla görmediğimiz sürece pozitif öngörümü koruyor olacağım. 1205.33 altında kapanışlar görecek olursa sırası ile 1167-1145-1107 aşağıda bizi bekleyen destek noktaları olarak karşımıza çıkmakta.

Yabancı takas oranı geçen hafta çok kritik bir nokta olan tam destek 3 noktasında milimi milimine kapadı. %49,76 'ya düşmüş durumdaydı, 2005 yılından bu yana gördüğümüz en düşük oranlar olarak karşımıza çıkmakta demiştim ve bu seviyelerden çok hızlı alımlarla yabancı takas oranı tekrardan %52,34 oranına çıkararak yabancılar üstünlüğü ele geçirmiş durumda.
 
Bankacılık endekslerinin geldiğimiz süreçte 38.000 puana yakın bu yükselişe eşlik etmiyor oluşu bu zamana kadar eşine çok sık rastlamadığımız bir olay olarak karşımıza çıkmamakta. Bunun da en büyük nedeni faiz oranlarının çok düşük olmasından kaynaklı bankacılık hisselerinin kârlılık marjlarının çok aşağılarda kalmasının etkisinin olduğunu düşünüyorum. Daha öceki yorumlarımdan bunu defaatle söylemiştim ve bu yükselişe bankaların eşlik etmiyor oluşu kafamda ciddi soru işaretleri bırakıyor diye sizlere ifade etmiştim ki nitekim düşüş çok sert oldu. Şu anda gözlemlediğim yan hisselere olan alımların durup paratoner hisseler dediğimiz yıldız pazar hisselerine alımların yavaş yavaş başlayabileceğini söylememiz mümkün. Çünkü yan hisselerde %100 ile %400 arasından kazançlar sağlanmış bulunmakta ve bu bir şişkinlik belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Garanti, THY, Akbank, Ykredi gibi hisselerde Pd/DD oranları 0,30-0,60 bandı arasından ve çok ucuz olarak karşımıza çıkıyor. Bu ucuz olan ve endeksin gitmesinde ki ağırlıklı katsayısı yüksek olan hisselere alımlar geldiğinden endeksin çok hızlı bir şekilde yukarı yönlü ivmelenme yapabileceğini düşünüyorum. 5 $ olan garanti bankası 87 centten işlem görmekte. THY pd/dd oranı 0,30'larda işlem görmekte. Baktığınızda gerçekten çok komik rakamların değerlendiği paratoner hisselerde ben çok yakın bir süre içinde hak ettiği değere ulaşacağını ve bunun da endekse pozitif etkisinin olacağını düşünüyorum. Şu anda mücadele etmemiz gereken en önemli riskin de kur riski olduğunu söylemek mümkün. Merkez Bankası bu konuda direk piyasa yapıcı olarak viopta 240.000 kontrat 6,79 maliyetle poziyon açmış durumda. Ben bu filmi daha önce de izlemiştim. İlk önce Merkez Bakası bu açtığı pozisyonlardan dolayı zarar yazmaya başlamış ve daha sonra açtığı pozisyonlardan dolayı çok hızlı bir şekilde kâra geçmişti. Tabii o zamanlarda faizler bu seviyelerde değildi. Şimdi faiz silahıyla faizleri artırarak kuru aşağı çekme ihtimallerinin var olduğunu düşünüyorum. Geçen seferki hikayede hatırlarsanız faizlerle birlikte kur da aynı hızla artmıştı. Bu seferki hikayede bizleri nelerin beklediğini yaşayarak hep birlikte göreceğiz.
 
Takas oranlarından baktığımızda piyasada yabancı şu sıralar biraz kararsız duruyor. "Satıp gitsem mi yoksa bu kadar ucuz Fk'ya sahip başka borsayı nereden bulacağım, devam edeyim" modunda git geller yaşıyor ama ben yabancının Türkiye hikayesinden vazgeçeceğini hiç düşünmüyorum ve kapitalist sistemlerde borsaların her zaman yükselmesi gerektiğini savunanlardanım. Tabii bizim gibi dolar karşısından parası eriyen ülkeler için bu yükselişlerin ne kadar etkisi var, o da ayrı bir tartışma konusu ama ne yazık ki biz bu yükselişlerden dolar karşısında paramız erdiği için spesifik hisseler haricinde yeterince nasiplenemiyoruz. Aslında kazandığımızı sanıyoruz ama dolar karşısında baktığımızda bir kazanç elde edemediğimizi görüyoruz.
 
TEB yatırım üzerinde işlem yapan yabancı kurumlar ile diğer yabancı kurumların 160.000 kontrattan fazla vadeli tarafında diğer taraftan long pozisyonda olması önemli.   Spottan satılanlar vadeli tarafından hedge edilip, yabancı çıkıyormuş algısı yaratmaya çalışılıyor olabilir diye defalarca belirtmiştim ve bu düşüncemi değiştirmeme sebep bir gelişme henüz bulunmamakta. Yabancı vadeli tarafında 2 milyar TL ye yakın alım yönlü pozisyonu korumakta. Buna dikkat etmenizde fayda görüyorum.

 
TL BAZLI XU100 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ:
DESTEK: 1014.97
ANA PİVOT 1150.42
DİRENÇ:1097.43

TL BAZLI XU30 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ:
DESTEK: 1121.07
ANA PİVOT :1292.94
DİRENÇ:1224.55

TL BAZLI XU30 AĞUSTOS VADE VİOP HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ:
DESTEK: 1107.41
ANA PİVOT :1205.33
DİRENÇ:1227.41

Dolar bazlı XU100 grafiğinde 1,37 dolar seviyesinden 1,77 dolara kadar gelmişti. 1,72 dolar altı kapanışlar bizim için artık stop noktası olarak ve nakite dönme zamanı geldi dememize yeterli referans değerler olarak karşımıza çıkmakta demiştik ve 1,72 doların altında nakite çok güzel dönüş gerçekleştirmiştik. Şu anda 1,45 dolar seviyesinden işlem gören endekste 1,50 dolar olan direnç seviyesi aşıldığında yeni alımlar gelebilir.
 
 
DOLAR BAZLI XU HAFTALIK 100 ANA DEĞERLERİMİZ:
DESTEK:1.41 $
DİRENÇ:1.50 $
ANA PİVOT:1.65 $

Bu değerlerin üstünde bir günlük kapanış 17.55 itibarıyla görmediğimiz sürece endekste nakitte beklemekte ve bu değerlerin üstünde 17.55 itibarıyla kapanış görürsek nakitten tekrardan artık yeni alımlara başlamanızın  alım yönlü yeni pozisyon açmamanız faydanıza olabileceğini  düşünüyorum.

Şu anda referans değerlerin altında  kalmaya devam ettiğimizden dolayı herhangi bir yeni alım öngörüsü ne yazık ki yok ve yolumuza tedbirli adımlarla izleyerek ve nakitte kalarak devam ediyoruz. Fakat risk algısı yüksek olanlar için 1014 noktası kesin stop olmakla birlikte 1060,99 seviyesinden 1262 hedefi risk getiri rasyosu yüksek bir oran olarak değerlendirilebilecek bir strateji olarak karşımıza çıkmakta. Kazanç kayıp rasyosu olarak  ¼ risk getiri rasyosu ile risk algısı yüksek olanlar için değerlendirilebilecek bir strateji. Yani bu şu anlama geliyor: 1 birimlik kayba karşılık 4 birimlik kazanç elde etmeyi göze olanlar için uygulanması gereken bir strateji. Avantajı pozisyona daha erken girme imkanı sunarak daha yüksek getiri elde etme şansı sunarken, dezavantajı stop noktasının 50 puan gibi geniş bir marjda olmasından dolayı daha yüksek bir kayıp yaşama ihtimalinin olmasıdır.
 
Hadi bakalım, bu hafta  ölü kedi ne kadar sıçrayacak izleyelim, görelim, bakalım.

Sevgiyle kalın. İşlemlerinizde başarılar.

Yasal Uyarı: Burada verilen bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada paylaşılan çalışmalar kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı almanız uygun sonuçlar doğurmayabilir.
 

60m
60m
666
666
dd
dd
xu30
xu30
vıop
vıop
yt