Haftanın ilk işlem gününden herkese merhaba
12.07.2020 Pazartesi XU100- XU30 – VİOP 30
Biliyorsunuz 82.000 – 120.000 çıkısından bu yana 38.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve endeks kısa vadeli yükseliş hedeflerinin düzeltme hareketini Perşembe ve Cuma günü gerçekleştikten sonra çok güzel bir ayı tuzağını da bize göstererek son saatte gelen alımlarla 2.000 puana yakın bir tepki hareketi ve pinbar oluşumu ile birlikte haftayı 112.800’ü gördüğü dip seviyesinin 2.000 puan üzerinde 114.808 seviyesinden kapatmayı başarabildi.
Peki Pinbar oluşumları ve ayı tuzağı bize neyi göstermektedir. Fiyatın düşme eğiliminde olup olmadığına bakılmaksızın, kuyruğu aşağı dönük ve gövdesi yukarı dönük olan bir Pin Bar belirmesi bize dönüşün teknik olabileceğini göstermektedir. Bu hareket fiyatın düşmekte olduğu, ancak boğaların yani alıcıların buna razı gelmediğini ve fiyatı tekrardan yukarı çekmek için geri çekmeye çalıştığı anlamına gelir. Satıcılar ucuz satmak istiyor, fiyatı düşürüyor, ancak alıcılar fiyatın tekrar yükselmesine neden oluyor. Piyasanın aşağıdan yukarıya doğru döneceği sinyalini veren bu tarz oluşumlarda dönüş olasılığı çok yüksektir.
Ayı Tuzağı ise; fiyat hareketlerinin yükseliş trendi (boğa piyasası) sona ermiş de düşüş başlamış yani ayı piyasasına girilmiş şeklinde yanlış algılanması sonucu oluşan durumu anlatır. Aslında bir yükseliş trendi vardır fakat fiyatlar sert bir şekilde düşmüş ve bazı teknik göstergeler SAT’a dönmüştür. Bazı piyasa oyuncuları bu durumda fiyatların daha da düşeceğini düşünerek satışa geçerler. Ancak fiyat trend değişimine sebep olacak destek seviyesinin altına inmez ve buradan tekrar yükselişe geçerse o zaman bir ayı tuzağı oluşmuş olur. Cuma günü yaşanan olayda da tam anlamıyla bu gerçekleşti.Tamam artık trend bitti derken son saatte gelen boğalar 2.000 puanlık yükselişle biz halen buradayız ve o iş o kadar kolay değil diyerek shortcuları bu sıcak yüz günlerinde biraz daha zorlayacaklarını gösterdiler.Yazın rehavetine kapılıp shortları giyip plaja inen shortcuların tatili biraz kısa sürecek gibi gözüküyor.
Bu tarz ayı tuzaklarında ve pin bar dönüşlerinde açılışın genelde çok hızlı yukarı yaparak kısa pozisyon alanları sıkıştırmaya yönelik bir hamle ile sonuçlanması gerekmektedir. Eğer ki bu bir ayı tuzağı ise ki ben öyle olduğunu düşünüyorum shortculara nefes bile aldırmadan piyasayı çok hızlı yukarı çekmeleri gerekecektir.
Bu hafta gözlemleyeceğimiz endeksin yukarı yönlü ataklarına tekrardan başlayarak kısa ve orta vadede devam eden yükselen trendini devam edip ettirmeyeceği olacak.
Bu aşamadan sonra artık takip edeceğimiz kritik değer öncelikli olarak 115.857 üstüne endeksin kendisini pazartesi hızlı bir şekilde atıp atmayacağını gözlemlemek olacaktır. Endeks 115.857 üstüne kendini hızlı bir şekilde bir iki gün içinde atacak olursa ki kişisel görüşüm atacağını düşünüyorum arkasından 117.282-118.816 ve 120.241 hareketi gelecektir. Çok yakın bir zarar kes noktası ile bu değerleri takip etmek mantıklı olacaktır. Çok yakın zarar kes noktamız da 114.323 olarak kaşımıza çıkmakta. 114.323 altında bir günlük kapanış tekrardan nakite dönmek için uygun nokta olacaktır. Bu da strateji olarak 500 puanlık bir zarar kes ile sıralı olarak 1000-2.500-4.000 ve 5.200 puanlık bir getiri sağlayabilme potansiyelinin önünü açacaktır. Bu bağlamda trade açısından risk getiri rasyomuz çok uygun değerlerde olacaktır. 1 birimlik kayba sırası ile 2,5,8 ve 10 birimlik kazanç sağlama potansiyeli doğmuş olacaktır.
Şu anda güvenli bir şekilde devam ediyoruz dememiz ve endeksin rahatlaması için Endeksin 114.423 altında bir kapanış yapmaması ve rahatlaması içinde 115.857 üstüne kendini 2 iş günü içinde atması gerekmektedir.
Endeks için referans değerimiz bu hafta stop noktası için 114.323 ve direnç değerimiz 115.857 olarak karşımıza çıkmakta. . Endeks 114.323 altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediği sürece ve 115.857 üstüne de attığı sürece yön yukarı ve pozitif görüşümü korumaktayım.
Cuma günü gelen kapanıştan sonra endeksle ilgili pozitif beklentimi sürdürmekteyim. Ceylan ve güvercin tedirginliğinden kesinlikle çıkmadan , yeni pozisyon alacakların da çok dikkatli bir şekilde pozisyonlarını taşımaya devam etmelerinin faydalarına olacağını düşünüyorum. Şu an itibariyle bu düşüncelerimi değiştirmemi gerektirecek bir durum söz konusu değil . Kar realizasyonları halen bir dönüş hareketine dönüşmedi ve ne zaman dönüşeceğini gözlemlemekteyiz. Yaşanan hareketler düzeltmeden ziyade hep kar realizasyonu olarak kaldı ve kalmaya devam ediyor.
Kritik referans değerlerin üzerine kendimizi şu anda atmamış olduğumuzdan dolayı şu anda ürkek, korkak ve tedirgin bir şekilde pozisyonlarımızı taşımamızda fayda görüyorum. Peki ne zaman bu ürkek tavırdan vazgeçip cesur duruş sergileyeceğiz sorusunun cevabı ise 115.857 üstünde 17:55 itibariyle kapanış yapıp yapmayacağımızla yakından ilgili. 115.857’in üstünde bir kapanış endekse rahatlama getirecek ve cesur alışlara geçebileceğimiz bölge olarak karşımıza çıkacaktır.
İşlem stratejimiz;
Strateji olarak %50 nakitte olmanız gerekiyordu. Bu şekilde almış olduğumuz pozisyonlarımızı koruyarak hisselerimizi taşımaya devam ediyoruz;
115.857 haftalık direnç noktamız bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin üstünde bir kapanış görürsek pozisyonlarımızı %50 artırmanız faydanıza olacaktır. Geçen hatta yapmış olduğum analizde haftalık destek noktamız olan 113.299 altında bir kapanış görürsek %100 nakite geçmeniz faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim demiştim ve bu noktanın altında 17:55 itibariyle bir kapanış gelmedi ve bu değerlerin üstünde kaldığımız sürece herhangi bir sıkıntı görmüyorum demiştim. Bu da şu anlama geliyor yaklaşık olarak 3.000 puanlık yani %3 lük bir düşüş opsiyonu hareketin düzeltme mi yoksa trendin bittiğini mi görmemiz açısından her zaman önemli olacak diye özellikle belirtmiştim.Geçen hafta bahsetmiş olduğum referans değer olan 113.299 altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediğimizde hareket karşımıza bir düzeltme hareketi olarak çıktı ve %50 nakite dönülmüş oldu. Şimdi elimizde kalan %50 pozisyonumuza tekrardan alttan %50 ekleme yaparak devam etme zamanına gelmiş bulunmakta. Bunun için beklememiz gereken kritik değer 115.857 üstünde bir kapanışı 17:55 itibariyle görüyor olmak.
Cuma gecesi Dax vadelilerinde toparlanma gerçekleşti ve Amerika vadeli endekslerinde stabil kapanışlar ardından bu gecenin sabahında şu anlarda Amerikan vadelilerinde biz kapandıktan sonra % +1 civarında yükselişler söz konusu oldu, Avrupa vadelilerinde % 1’e yakın yükselişler gözlemledik.
XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını ve şu anda devam eden vadeli endekslerinin %0.50 pozitif olmasından aynı zamanda 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının 300 puan artıda kapatmasından dolayı bugün güne 500-1000 arasında pozitif .başlangıç yapmasını bekliyorum ve + %0,50 ile + %1 arasında bir yükseliş ve ardından gelen kar realizasyonu ve düzeltme ile birlikte pozitif alımların devam edebileceği bir günün devam edebileceğini düşünüyorum.
Ağustos vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda Cuma gecesi kapanışta nette 4.000 kontrat short yani satım yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcından bu yana net short pozisyon sayısı geçen hafta başına göre 78.000 kontrattan 72.750 kontrata düşmüş durumda. Böylece açık pozisyon sayısı 7.296 kontrat azalarak 502.100 kontrat seviyesinden kaldı.
Yeni açılan short pozisyonların teminat tamamlamadan dolayı marjın yeme riskinin olabileceğini ve bu pozisyonları kapamak zorunda kalabileceklerini düşünüyorum. Bu yüzden short pozisyonları sıkıştırmak isteyebileceklerini ve piyasayı pozitif açtıktan sonra yukarı pozitif bir baskının gelebileceği ve yukarı yönlü atakların gelebileceği bir günü daha yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Kısa pozisyon taşıyan ve endeksin düşüşüne yatırım yapanları yine zor bir günün beklediğini söylemeden edemeyeceğim.
Bu gibi durumlar bize genelde kuvvetli pozitif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından pozitif bir günü sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.
Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.
Genelde günlük Viop pastasında satıcılı genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde pozitif bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa genelde KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir.
Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte.
Endeks düşerken kontrat sayısının azalması düşüşün sınırlı olacağını bize göstermektedir. Cuma günüde endeks düşerken kontrat sayısında bir azalma gözlemledik.
Bu bağlamda endeksin bu düzeltmeden sonra pozitif yükselişine devam edeceğini öngörüyorum.
XU100 ‘un yükselişlerin devam etmesi durumunda bu hafta gelmesi muhtemel direnç değeri; 115.857 ve 118.816. Bu değer bugün olmasa da bir aksilik olmaz ise bu hafta çok rahat açılışla birlikte aşılacak gibi gözüküyor. Bundan sonra endeksin nereye gidebileceği ile ilgili değerlendirme yapmamız gerekirse gün sonu kapanışı beklememiz gerekecek.115.857 takip edeceğimiz önemli direnç noktamız olarak karşımızda olacak. Bu değeri geçtiği zaman yeni bir değerlendirme yapılacak ve güncel hedef ve destekler revize edilecek ve siz değerli takipçilerimize sunulacaktır. Bu değer geçilmediği sürece yeni bir yükselişten bahsetmemiz söz konusu olmayacaktır.
Haziran Vade 30 Endeksinin bu hafta gelmesi muhtemel ilk direnç değeri 133.716 olarak karşımıza çıkmakta. Vadeli taraf Cuma gününü 132.475 seviyesinden kapattı. Peki bundan sonra ne olacak bununla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak için bugün gün sonu kapanışını görmemiz gerekecektir. Gün sonu kapanışını gördükten sonra yeni değerlerimizi sizlerle paylaşmış olacağım. Bugün gün içerisinde bizi bekleyen önemli direnç seviyesi vadeli tarafta 133.716 olarak bizi beklemekte. Destek noktası olan 131.483 altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediğimiz sürece pozitif öngörümü koruyorum.
Endekste pozisyonlarımızı korurken temkinli duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve referans değerlerimizin altında bir kapanış görmediğimiz sürece pozisyonlarınızı taşımanızın teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.
Yabancı takas oranı geçen hafta çok kritik bir nokta olan tam destek 3 noktasında milimi milimine kapadı. %49,76 'ya düşmüş durumda 2005 yılından bu yana gördüğümüz en düşük oranlar olarak karşımıza çıkmakta bu durum. Yabancıların borsamıza ilgi göstermemesi yabancı satışlarına rağmen özellikle yan hisselerle birlikte borsaya gelen alımlarla endeksteki bu yabancı satışlarının karşılanması olumlu bir gelişme olmakla birlikte paratoner hisselerde sağlıklı yükselişleri de yavaş yavaş görmeye başlıyor olmamız gerekiyor.Fakat yükselişler ne yazık ki kısıtlı kalıyor. Bundan sonraki sürçte sağlıklı bir yükseliş olacaksa bunun endeksteki xu30 ana hisseler ile geleceğini ve yan hisselere olan ilginin azalacağını düşünenlerdenim.
Sanayi ve Bankacılık endekslerinin bu yükselişlere eşlik etmiyor oluşu kafamızda soru işareti bırakan kısımlar olarak bir köşede durmakta diye endişelerimi dile getirmiştim. Sanayi endeksi bu yükselişlere artık eşlik etmeye başlamakla birlikte bankacılık endeksinin de yavaş yavaş buna ayak uydurmaya başlayabileceğini düşünüyorum. Bu iki sektöre ait alımların gelmesi ile birlikte endekste çok daha hızlı yükselişlerin gelmesini beklemek gerektiğini daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Şu anda gözlemlediğim yan hisselere olan alımların durup paratoner hisseler dediğimiz yıldız pazar hisselerine alımların yavaş yavaş başlayabileceğini söylememiz mümkün.Çünkü yan hisselerde %100 ile %400 arasından kazançlar sağlanmış bulunmakta ve bu bir şişkinlik belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Garanti, THY, Akbank, Ykredi gibi hisselerde Pd/DD oranlarıları 0,40-0,60 bandı arasından ve ok ucuz olarak karşımıza çıkıyor.Bu ucuz olan ve endeksin gitmesinde ki ağırlıklı katsayısı yüksek olan hisselere alımlar geldiğinden endeksin çok hızlı bir şekilde yukarı yönlü ivmeleme yapabileceğini düşünüyorum. Kurt yediği ayazı ne yazık ki unutmuyor .Biliyorsunuz geçen hafta Borsa İstanbul'da, 6 yabancı kuruma açığa satış yasağı getirildi. Barclays Capital, Credit Suisse Securities Europe, Merrill Lynch'e 3 ay boyunca uygulanacak olan açığa satış yasağı, Goldman Sachs, Jp Morgan ve Wood And Company'e 1 ay süreyle uygulanacağı belirtildi.Ülkemiz üzerinde her seferinde türlü oyunlarla ülkesinin şirketlerine sahip çıkmaya çalışan ve taşın altına elini koyan KY’nın elindeki 3 kuruşa göz diken bu yatırım kuruluşlarına gereken cevap Borsa İstanbul üzerinden hak ettikleri şekilde verilmekte ve bu yüzden ilgili kuruluşlar borsada sert hareketler yaparak küçük yatırımcıyı panikletmeye çalışmaktalar.Geçen hafta Merrill Lynch’in robotunun 1 saat içinde endeksi %2 aşağı çekip daha sonra %1 yukarı götürmesi bunun en bariz ve somut örneği olarak karşımıza çıkmış bulunmakta.Bu hareketlerde ayrı bir incelemenin konusu olarak mutlaka önümüzde ki günlerde Bist’in gündeminde olacaktır.
Takas oranlarından baktığımızda piyasada yabancı satıp gidiyor algısı iyiden iyiye oluşmuş durumda ve bu algı ile KY ‘nın elindeki hisseleri bu panik ve korku ortamında sattığını da görebiliyoruz.. Fakat Teb yatırım üzerinde işlem yapan yabancı kurumlar ile diğer yabancı kurumların 200.000 kontrat vadeli tarafında diğer taraftan long pozisyonda olması nasıl bir algı içinde süreç yönetimi yaptıklarını görmeniz açısından size ufak bir ip ucu. Madem yabancı satıp gidiyorsa sormamız gereken soru şu? Bu halen açık olan 200.000 kontrat long pozisyon neden var? Spottan satılanlar vadeli tarafından hedge edilip, yabancı çıkıyormuş algısı yaratmaya çalışılıyor olabilir diye düşünmekteyim. Yabancı vadeli tarafından 2.5 milyar TL den fazla alım yönlü pozisyonu korumakta. Buna dikkat etmenizde fayda görüyorum. Algınızla oynamalarına izin vermemeniz ve referans değerler (114.323 ) izin verdiği sürece hisselerinize sahip çıkmaya çalışmanız faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim.
Ceylan ve güvrecin kadar ürkek,Tilki gibi kurnaz, tedbirli bir şekilde ana değerlerin altında 17:55 itibariyle bir kapanışı takip ederek pozisyonlarınıza yön vermeniz faydanıza olacaktır.
TL BAZLI XU100 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 113.299
ANA PİVOT 115.857
DİRENÇ:117.282
TL BAZLI XU30 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 130.522
ANA PİVOT :133.080
DİRENÇ:134.602
TL BAZLI XU30 AĞUSTOS VADE VİOP HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 131.483
ANA PİVOT :133.716
DİRENÇ:135.208
Dolar bazlı XU100 grafiğinde 1.37 dolar seviyesinden 1.68 dolara geldi. 1.67 dolar altı kapanışlar bizim için artık stop noktası olarak ve nakite dönme zamanı geldi dememize yeterli referans değerler olarak karşımıza çıkmakta. Hedef 1.71 dolar olan direnç seviyesine kadar dolar bazlı alımların gelmesi kuvvetle muhtemel ve şu anda 1.67 dolar seviyesinde endeks işlem görmekte.
DOLAR BAZLI XU HAFTALIK 100 ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK:1.66 $
DİRENÇ:1.71 $
ANA PİVOT:1.69 $
Bu değerlerin altında bir günlük kapanış 17:55 itibariyle görmediğimiz sürece endekse şans verilmesi ama destek değerinin altında 17:55 itibariyle bir kapanış görürsek nakite dönülmesinden ve artık tekrardan endeksin düşeni kırdığını görmeden alım yönlü yeni pozisyon açmamanız faydanıza olacağını düşünüyorum.
Şu anda referans değerlerin üzerinde kalmaya devam ettiğimizden dolayı herhangi bir sıkıntı yok ve yolumuza tedbirli adımlarla devam ediyoruz.
Ne ayı ne de boğa tarafı.. Piyasada yalnızca bir taraf vardır: Oda doğru tarafta olmaktır!
İşlemlerinizde Başarılar.
Yasal Uyarı: Burada verilen bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada paylaşılan çalışmalar kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
d1
d2
pb
tks
tzk
viop
viop1
xxu30