Makaleler


14/09/2020 investing.com yazımız : Moody's not indirimi endeksi etkileyecek mi?

Herkese merhaba,

XU100 Haftalık Değerlendirme

XU100 orta vade yükselen kanalında düzeltmelerini yaparak yoluna devam etmekte ama şu an için hiç güven vermemekte.

Her zaman söylediğim güvercin tedirginliği ve ceylan ürkekliği ile pozisyonlarınızı taşımaya devam etmenizin faydanıza olacağını düşünüyorum. Endeksteki bu baskı kalkmadan cesur alımların gelmesi şu an için pek mümkün gözükmüyor.

Orta vade yükselen kanalın dibinden  dönüş yapmış olmamız ve yukarı yönlü gitme isteğimiz halen endeks için tedbirli sınırlı pozitif düşünmemizi sağlamakta.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 Eylül gecesi gelen kararla kredi notumuzu B2 seviyesine düşürdü. Önümüzdeki günlerde beklenen Yeni Ekonomik Program öncesinde bu not indiriminin gelmesi açıklanacak politikalara olan güvensizliğin bir işareti olarak yorumlanabilir.

Keza not indirimine bir gerekçe olarak kurumların etkin politika uygulama konusunda isteksizlik ve beceriksizlikleri dile getirilmiş.

Raporda son yıllarda geliştirilen politikaların yapısal makroekonomik sorunları ortadan kaldırmaktan ziyade bu kırılganlıkları daha da artırdığı söylenmiş.

Moody's kararını incelediğimizde not indirimine sebep olarak üç temel gerekçe görüyoruz:

  • Dış borcun ve azalan döviz rezervlerinin yarattığı kırılganlıklar
  • Artan kırılganlıklar karşısında kurumların etkin politika geliştirip uygulayamaması
  • Bugüne kadar enflasyon ve cari açık gibi yapısal kırılganlıklarımıza karşı elimizde bir koz olan güçlü mali dengenin yerini giderek artan bütçe açığına bırakıyor olması.

Zaten kaç senedir sürekli notumuzu düşürüyorlar. Vermiş oldukları bu notların gerçeklerden uzak ve siyasi olduğunu artık herkes biliyor. Bilmiyorum hatırlarımsınız ben biraz hafızalarınızı tazeliyeyim bu kuruluşlar bizim notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardıkları 2013 yılında dolar bazında 5 dolar seviyelerini görmüş ve tarihi zirve yapmıştı endeksimiz. İşte o gün bugündür o seviyeleri halen görmedik nerden nereye 5 dolardan 1,5 dolara geldik ve halen bu seviyelerde işlem görmeye devam ediyoruz. Bu kararların endeksin gidişatında hali hazırda bir etkisi olacağını bu yüzden düşünmüyorum. Olursa da pozitif yansıyacağını ve yukarı yönlü hareketin olacağını düşünüyorum. 2019 yılında ki düşürme zamanı hatırlarsanız ne olduğunu biliyorsunuz. 14 Haziran 2019 cuma günü moody's notumuzu düşürmüştü.Grafikte kırmızı yuvarlak içine aldığım yer. Ertesi gün borsa %3 den fazla yükselmiş ve 30.000 puanlık bir ralli gelmişti. Notlarımızın tarihi zirve olduğu zamanlarda mal çakmak için sıraya giren yabancı emin olun endeksin dip olduğu ve not seviyemizin dip olduğu yerlerde de mal toplamak için can atacak. Halep oradaysa arşın burada. Zaman her şeyin ilacı. İzleyip hep birlikte göreceğiz.

1084,37 olan haftalık pivot  noktasının aşağı yönlü kırılması ve 4 saatlik bir bar kapanışı gelmesi orta vade yükselen kalanı desteğinin de artık kırıldığı anlamanı taşıyacağında elinde pozisyonu olanlar için nakite dönme yerlerinin uygun olacağı seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

Endeks Pivot noktamız olan 1084,37  seviyesinin üstüne kalmayı başardığı sürece  güç kazanma eğilimi içinde olduğunu söyleyebilecek ve teknik olarak pivot noktasının üstünde kaldığı sürece 1104,32 – 1122,33 ve 1142,28 hedeflerini görme ihtimalinin kuvvetleneceğinden bahsetmemiz mümkün olacaktır. 1084.37  noktasını aşağı kırarsak  bu hafta bizi bekleyen son destek noktası 1066.36  olarak karşımıza çıkmakta.

Benim düşüncem endeksin bu hafta yukarı yönlü hareketine devam edeceği 1104.32 sınırını aşarak sıralı hedeflerini göreceği yönünde. Amerikan borsalarındaki sert düşüşlerden yeterince etkilenmemiz ve sağlam durmamız artık endeksin daha fazla düşmek istemediğinin de bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Düşmek isteyen mutlaka bir sebep bulup düşüyor.

Strateji: 1084.37 üstünden kalındığı sürece pozisyonların korunması, 1084,37 altında 4 saatlik kapanış görürsek nakite dönülmesi, pozitif beklentinin güçlenmesi için  1104,32 sınırını aşması gerekmektedir. Daha sonra  1122,34 ve 1142,28  hedeflerini sıralı olarak takip edilmesi ,yeni alım yapmak isteyenlerin 1084,37 seviyesi stop kabul ederek  değerlendirme yapmasının uygun olacağını düşünmekteyim.

Amerika ve Asya borsalarında gözlemlediğim pozitif seyri de göz önünden bulundurarak XU100 endeksinin güne +5 ile +10 puan arasında pozitif bir başlangıç yapacağını ve günü pozitif kapatacağının düşünüyorum.

XU030 Haftalık Değerlendirme

XU030 Orta vade yükselen kanalında düzeltmelerini yaparak yoluna devam etmekteydi fakat geçen hafta  kanalda bir ihlal gerçekleşti ve kendini kanalın aşağısına salmıştı fakat çok hızlı bir şekilde kanalın içine kendine geri attı..Bu bizim için olumlu bir durum olarak yansıdı.

Burada dikkat edeceğimi bu ihlal gerçekten fake yani yalancı bir sarkama mı yoksa gerçeklik payımı var mı? Yani bir ayı tuzağı ile mi karşı karşıyayız yoksa yeni bir düşüş trendinin başlangıcımı bu ihlal diye sormuştuk ve bariz bir ayı tuzağı olduğunu şu an için söylemiz mümkün çünkü çok hızlı bir şekilde kanala geri  girdi Geçen hafta başı analizimi okuyanalar bu tespitlerime ulaşabileceklerdir.

Orta vade yükselen kanalın dibinde gerçekleşen bir  ihlal görüyor olmamız aslında bir nevi ya tamam ya devam bölgesinde olduğumuzun da bir göstergesi demiştim ve hızlı toparlanma şu anda halen devam edeceğimizin bir göstergesi olarak karşımıza çıktı.

1221,37 olan haftalık pivot noktasının aşağı yönlü kırılması ve 4 saatlik bir bar kapanışı gelmesi orta vade yükselen kalanı desteğinin de artık kırıldığı anlamanı taşıyacağında elinde pozisyonu olanlar için nakite dönme yerlerinin uygun olacağı seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

Endeks Pivot noktamız olan 1221,37  seviyesinin üstüne tutunmayı başarır ise güç kazanma eğilimi içinde olduğunu söyleyebilecek ve teknik olarak pivot noktasının üstünde kaldığı sürece  1245,67 - 1267,82 ve 1292,12 hedeflerini görme ihtimalinin kuvvetleneceğinden bahsetmemiz mümkün olacaktır.

1221,37 noktasını aşağı kırarsak bu hafta bizi bekleyen son destek noktası 1199,22 olarak karşımıza çıkmakta.

Benim düşüncem endeksin bu hafta yukarı yönlü hareketine devam edeceği 1245,67 sınırını aşarak sıralı hedeflerini göreceği yönünde. Amerikan borsalarındaki dönüş sinyalleri ve bu gece devam eden pozitif seyir bu görüşümü destekler nitelikte.

Strateji: 1221.37 üstünden kalındığı sürece pozisyonların korunması, 1221,37 altında 4 saatlik kapanış görürsek nakite dönülmesi, 1245,67 üstüne atarsa pozitif beklentinin güçlenmesi ve 1267 - 1292  hedeflerini sıralı olarak takip edilmesi, yeni alım yapmak isteyenlerin 1221,37 seviyesinin altını %50 stop noktası 1199,22 noktasını ise %100 stop olarak belirleyerek pozisyonlarına yön vermesinin uygun seviye olabileceğini teknik olarak değerlendirmemiz mümkün.

XU030 Ekim Vade Haftalık Değerlendirme

XU030 vadeli endeks Orta vade yükselen kanalında düzeltmelerini yaparak yoluna devam etmekte. Cuma kapanış pozitif oldu

Burada dikkat edeceğimiz nokta bu dönüşün ne kadar gerçekçi olup olmadığı!

Orta vade yükselen kanalın dibinde gerçekleşen bu dönüşün gerçek olup olmadığını bize vadeli endeksin 1227,33 üstünden kalıcılık sağlayıp sağlamayacağı gösterecek. Ben pozitifim ve bu seviyenin üstünde kalacağını düşünüyorum. Sebebi ise trendlerin her zaman devam etmek isteyeceğine olan inancım ve bir şeyin değerini de insanların ona olan inancı belirleyeceğine olan inancımdan geliyor.

1227,33 olan haftalık pivot noktasının aşağı yönlü kırılması ve 4 saatlik bir bar kapanışı gelmesi orta vade yükselen kalanı desteğinin de artık kırıldığı anlamını taşıyacağından elinde pozisyonu olanlar için nakite dönme yerlerinin uygun olacağı seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

Endeks Pivot noktamız olan 1227,33 seviyesinin üstüne kalmayı başarır ise güç kazanma eğilimi içinde olduğunu söyleyebilecek ve teknik olarak pivot noktasının üstünde kaldığı sürece 1255,16 – 1276,33 ve 1304,16 hedeflerini görme ihtimalinin kuvvetleneceğinden bahsetmemiz mümkün olacaktır.

1227.33   noktasını aşağı kırarsak bu hafta bizi bekleyen destek noktaları 1206,16 olarak karşımıza çıkmakta. Bu noktanın altında bir kapanış %100 nakite geçmenin  uygun olacağı nokta olarak karşımıza çıkmakta.

Benim düşüncem endeksin bu hafta yukarı yönlü hareketine devam edeceği 1255,16 sınırını aşarak sıralı hedeflerini göreceği yönünde.

Strateji: 1227,33 üstünde kalındığı sürece pozisyonların korunması, 1227,33 altında 4 saatlik kapanış görürsek nakite dönülmesi, 1255,16 üstüne atarsa pozitif beklentinin güçlenmesi ve  hedeflerinin sıralı olarak takip edilmesi, yeni alım yapmak isteyenlerin 1227,33 seviyesini stop noktası kabul ederek işlemlerine yön vermesinin uygun olacağını düşünüyorum.

Ekim vade kontratlarında küçük yatırımcı nette 57.329 kontrat civarı short pozisyonunu korumakta. Endeks kontratlarında long pozisyon taşıyan küçük yatırımcının neredeyse yok denecek kadar az olması piyasa yapıcının endeksi yukarı yönlü taşımaya devam edebileceğinin bir göstergesi olarak karşımızda duruyor.Aynı zamanda Cuma kapanışta 12.319 KY tarafı short pozisyon aldığı pastalardan gözükmekte. Hem günlükler hem genel pastanın bu kadar yoğun short pozisyon taşıyor olması endeksi satanlar açısında ciddi anlamda sıkıntı olabilir.

Bunu sebebi her zaman söylediğim piyasa yapıcının her zaman piyasanın algısının tam tersine işlem yaparak küçük yatırımcısı dökme isteği ve arzusu yatmakta ve bu %75 - 80 oranında gerçekleşen bir teori olarak karşımıza çıkmakta.

Bu yüzden short pozisyon taşıyanların dikkatli olmasını ve stoplarına mutla riayet etmelerinin faydalarına olacağını düşünüyorum. Piyasa ne yazık ki duygusallık kaldırmayacak kadar acımasız ve insafsız.

 
USDTRY Haftalık Değerlendirme

USD/TRY paritesinden 7,4589 üstünden kalındığı sürece ne yazık ki yön yukarı ve hedefler 7,55 ve 7,61 olarak karşımıza çıkmakta. 7,41 seviyesinin altında bir kapanış ise Dolar/TL'de orta vade yükseliş hikayesinin bittiğini bize gösteren değer olarak karşımıza çıkmakta.

Olur da parite 7,41 altında bir kapanış yapacak olursa aşağıda bizi bekleyen değerler 7,36 ve 7,33 olarak karşımıza çıkmakta.

Teknik olarak şu anda parite pozitif ve yukarı yönlü ivmesini devam ettirmekte.

Strateji: 7,4589 stop olmak şartıyla 7,55 ve 7,61 hedefleri takip edilerek  pozisyonların korunmasının teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.

Gram Altın Haftalık Değerlendirme

Gram altın yükselen kanalda hareketine devam etmekte.

Teknik olarak yön yukarı ve 465,74 üstünde kaldığı sürece 470 - 475 ve 479 hedeflerini görmesi kaçınılmaz olacaktır.

465,74 altı stop noktası olarak karşımıza çıkmakta. Bu seviyenin altına olur da sarkarsa aşağıda 460 - 455 ve 450 destek noktalarına kadar geri çekilme gerçekleşebileceğini söylememiz mümkün.

Strateji: 465,74 stop olmak şartıyla 470 - 474 ve 479 hedefleri takip edilerek pozisyonların korunmasının teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.
 
Herkese sağlıklı, huzurlu ve kazançlı bir hafta diliyorum.
İşlemlerinizde Başarılar.
 

xu100

xu100

xu30

xu30

viop

viop

viopppp

viopppp

usdtry

usdtry

altın

n

moddys

moddys

dunya

dunya