Makaleler


Bist'te Boğa Rallisi Nereye Kadar Devam Edecek?

Bist'te Boğa Rallisi Nereye Kadar Devam Edecek?

Peki şimdi ne olacak endeks buradan dönecek mi?

YAZAR  1 yıl önce

Merhaba Değerli Okurlarımız,
Biliyorsunuz ana hareketin 2020’nin Mart ayında başladığı halen devam eden bir boğa rallisinin içinde endeks. 821 seviyesinde başlayan dönüş hareketi 10 ayda arada düzeltme hareketleri ile birlikte yaklaşık 765 puanlık (eski rakamla 76.500 puanlık) bir getiri sağlayarak endeksi 1585 seviyelerine kadar taşıdı.
Bu arada bu dönemde borsaya ilgi son derece arttı. Bu boğa piyasasını kaçırmak istemeyen küçük yatırımcıların hesap açılış sayısında patlamaya sebep oldu ve Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 2 milyonu geçti. Bu gibi durumlar beni hep tedirgin etmiştir. Piyasa yapıcılar, küçük yatırımcının daha ne kadar uzun süre kazanmasına izin verecekler bunu hep beraber yaşayarak göreceğiz. 17 Mart 2020’de başlayan dönüşle birlikte bu zamana kadar halen devam eden ve 825’ten 1580‘e kadar süren ralli hareketinin acaba sonuna mı gelindi? Piyasalar buradan aşağı yönlü düzeltme hareketi yapıp hızlı yükselişte bıraktığı gapların dolması için aşağı yönlü bir düzeltme hareketine maruz kalacak mı? Bunları izleyip hep beraber göreceğiz.

XU100 endeksinde dolar bazlı 2.06 $ üstünde kalmayı başardığı sürece yukarı yönlü hareketin devam etmesi mümkün. “Trend is by friend!” felsefesi gereği piyasalar yukarı yönü desteklediği sürece ufak düzeltme hareketleri ile birlikte yükseliş hareketinin devamının gelme ihtimali yüksek gibi duruyor. Eğer bir düzeltme hareketi olursa bu hareketin nereye kadar süreceğini ise teknik olarak değerlendirdiğimizde 1.5 $ seviyelerinden oluşan gapların dolacağı yere kadar bu hareketi görme ihtimalimizin olabileceğini düşünüyorum.

Peki şimdi ne olacak endeks buradan dönecek mi?

Endeks, bu yazıyı kaleme aldığım ocak ayının 3. haftasında 1542.45 seviyesinden haftayı kapattı. 1504 seviyesinin altında günlük kapanışlar görmediğimiz sürece de endişelenecek bir durum yok gibi gözüküyor.

Endekste ciddi anlamda negatif uyumsuzluklar baş göstermeye başladı. Negatif uyumsuzluklar yükselişlerin sağlıklı olmadığını ve bir düzeltme hareketinin gelebileceğini bize gösteren önemli bir göstergedir.

Endeksin 1504 seviyesinin üstünden kalması gerekiyor. Bu seviyenin altında bir kapanış görecek olursa formasyonun çalışma ihtimali yüksek olur.

Eğer endeks 1504 seviyesinin altında kaparsa formasyon gereği aşağıda destekler 1495 - 1451 ve 1428 olarak karşımıza çıkmakta ve bu da bize yaklaşık 100 puanlık bir düzeltme hareketine maruz kalabileceğimizi göstermektedir.

Endeks 1504 seviyesinin üstünde günlük kapanışlar yapmaya devam ettiği sürece yukarıda 1563 - 1587 ve 1631 hedeflerine doğru hareketine devam edecektir.

Dolar TL’de düzeltme hareketinin bittiği ve toplama safhasının başladığı günlerden geçiyoruz. 7.25 seviyesinden gelen tepki alımları ile kur 7.45 seviyelerinden sabitlenme çalışmaları yapmakta. Dolar TL‘de kalıcı yükselişlerin gelebilmesi için 7.54 üzerinden günlük kapanışlar yapması şart; çünkü orta vade düşen kanalın direnç seviyesi o bölgelerden geçmekte ve 7.61 seviyenin geçilmesi önemli. 7.54 seviyesi geçilmediği sürece yükselişler tepki hareketinden öteye geçmeyecektir. 7.61 seviyesini yukarı kırarsa yukarıda direnç noktaları olan 7.61 ve 7.71 seviyelerini görmek ihtimali çok yüksek. Kısa vade kuru değerlendirecek olursa 7.36 altında bir günlük kapanış görmediğimiz sürece  yönün yukarı olduğunu ve 7.61 hedefine doğru yol almak isteyebileceğini teknik olarak söylemek mümkün. Amerika tarafından piyasaya enjekte edilen 15 trilyon dolar para var ve bu karşılıksız dünyaya salınan paralar doların değerini düşürüyor. Dünyada global sıkıntılar devam ettiği sürece Amerika’nın destekleyici politikaları ile dolar değersiz kalmaya devam edebilir. Bizim açımızdan ise kısa vade ödenmesi gereken 168 milyar dolar... Bunun da kur üzerinden ciddi baskı yaratabileceğini düşünüyorum. Doların her düşüşünü fırsata çeviren yurtiçi yerleşikler dolar almaya ve toplamaya devam ediyor. Bankalardaki döviz tevdiat hesapları TL tevdiat hesaplarını oransal olarak geçmiş durumda. En son doların geri çekilmesinden yurtiçi yerleşikler yine 20 milyar dolara yakın dolar topladı ve toplamaya devam ediyor. Bu da yurt içi yerleşiklerin, ülkesinin para birimine olan inançlarını yetersiz olduğunu gösteriyor. %17 faiz oranı varken bile durum ne yazık ki bu! Buralardan dolar toplayan yurt içi yerleşikler dolar nereye gelince satarlar ve kârlarını cebine koyarlar kısmı ise muamma! Onu da yaşayarak göreceğiz; ama bu seviyelerden dolar maliyetlerinin 10 TL’den aşağıda ellerindeki dolarları satmayacakları paranın finansman maliyeti açısından düşündüğümüzde makul ve mantıklı geliyor.

Herkese işlemlerinde başarılar...

Instagram: @borsamusaviri
Twitter: @kadirturokozdmr
Web: www.borsamusaviri.com