Makaleler


Teknik Analizde Devam Formasyonları Üçgen Formasyonu

DEVAM (SIKIŞMA) FORMASYONLARI (CONTINUATION PATTERNS)

Fiyatlar trend içerisinde hareket ederken zaman zaman yön arayışına girer ve bir duraksama yaşanır. Duraksamanın nedeni piyasanın yönü konusunda yatırımcıların kararsız kalmasıdır.  Piyasanın kararsız hareket ettiği bu zamanlarda alıcı ve satıcıların hareketleri hep aynı seviyelerde dengelenir. Arz ve talebin benzer seviyede dengelenmesi fiyatlarda sıkışıklığa neden olmaktadır. Denge bozulduğunda piyasada sert hareketler beklenir. 

ÜÇGEN FORMASYONU (TRIANGLE )

Teknik analizde çok sık rastlanan formasyonlardır. Farklı yönde hareket eden 2 trend çizgisi (giderek fiyatlardaki sıkışma sonucu birleşerek üçgen görüntüsü oluşturur. Sıkışma tamamlandığında formasyon tamamlanmış olur.

Üçgen formasyonları oluşturdukları üçgenin şekline göre üç başlıkta toplanır.

1-Yükselen Üçgen Formasyonu (Ascending Triangle)

2-Alçalan Üçgen Formasyonu (Descending Triangle)

3-Simetrik Üçgen Formasyonu (Symetrical Triangle)

YÜKSELEN ÜÇGEN FORMASYONU (Ascending Triangle)

Alıcıların satıcılardan daha güçlü olduğu piyasalarda ortaya çıkar. Her dip bir önceki dibin üzerinde olacak şekilde bir yükselen trend hareketi gözlenir. Fiyatlar artış eğilimindedir. Üçgen formasyonunda trendin tepeleri birbirine yakın seviyelerde oluşmaktadır. Dipler birleştirilerek bir yükselen trend çizilir. Tepeler yakın seviyelerde oluştuğu için tepeleri birleştiren çizgi düz bir çizgidir. Üçgenin üst kenarı,  birbirine yakın seviyedeki tepeleri birleştiren düz çizgi alt kenarı ise yükselen trendi çizgisinden oluşmaktadır. Dipleri ve tepeleri birleştiren iki çizgi kesiştiğinde bir üçgen şekli meydana gelir. Fiyatlar üçgenin içerisinde sıkışırken işlem hacmi de gitgide daralmaktadır. Fakat alış atakları esnasında görülen hacimler düşüş esnasında yaşanan hacimlerden daha yüksektir. Formasyonun tamamlanması için fiyatın üçgenin üst kenarının üzerine yükselen bir hacimle çıkması gerekmektedir. Formasyon tamamlandıktan sonra yükseliş hareketi başlar yükseliş hareketi devam ederken gelen kar satışları düzeltme hareketine neden olabilir. Düzeltme hareketlerinde yaşanan geri dönüşlerde işlem hacminin daraldığı gözlenir.

Yükselen üçgen formasyonunun hedefi tespit edilirken üçgenin yüksekliği ölçülür. Formasyon tamamlandıktan sonra hedeflenen fiyat seviyesi üçgeninin yüksekliğinin (h) boyu kadardır.  


DÜŞEN ÜÇGEN FORMASYONLARI (DESCENDING TRIANGLE)

Satıcıların alıcılardan daha güçlü olduğu piyasalarda her tepe bir önceki tepenin altında oluşacak şekilde bir düşen trend hareketi gözlenir. Fiyatlar düşüş eğilimindedir. Düşen üçgen formasyonunda trendin dipleri birbirine yakın seviyelerde oluşmaktadır. Tepeler birleştirilerek bir düşen trend çizilir. Yükselen üçgenin aksine, dipler yakın seviyelerde oluştuğu için dipleri birleştiren ve üçgenin alt kenarını oluşturan çizgi düz bir çizgidir. Dipleri ve tepeleri birleştiren iki çizgi kesiştiğinde bir üçgen şekli meydana gelir. Fiyatlar üçgenin içerisinde sıkışırken işlem hacmi de gitgide daralmaktadır. Fakat fiyatlar üçgen içerisinde hareket ederken,  düşüş hareketleri esnasında oluşan hacimler yükseliş hareketleri esnasında oluşan hacimlerden daha yüksektir. Formasyonun tamamlanması için fiyatın üçgenin alt kenarını aşağı doğru ve yüksek hacimle kırması gerekir. Formasyon tamamlandıktan sonra düşüş hareketi başlar düşüş hareketi devam ederken diplerden gelen alışlar düzeltme hareketine neden olabilir. Düzeltme hareketlerinde yaşanan yükselişlerde işlem hacminin daraldığı gözlenir.

Düşen üçgen formasyonunun hedefi tespit edilirken üçgenin yüksekliği ölçülür. Formasyon tamamlandıktan sonra hedeflenen fiyat seviyesi üçgenin yüksekliğinin (h) boyu kadardır.


SİMETRİK ÜÇGEN (SYMETRICAL TRIANGLE)

Alıcı ve satıcılar dengededir. Fiyatlar gitgide sıkışan bir alanda hareket eder. Simetrik üçgen hangi yönde kırılırsa piyasa o yönde hareketine devam eder fakat simetrik üçgen formasyonundan beklenen sıkışmadan sonra fiyatların mevcut trendin yönünde hareketine devam etmesidir. Üçgenin üst kenarı için birbirinin altında oluşan tepeler birleştirilerek bir düşen trend çizgisi çizilebilir. Üçgenin alt kenarını oluşturan dipler ise, birbirinin üzerinde oluşmaktadır. Dipler birleştirilerek bir yükselen trend çizgisi çizilir. Yükselen ve düşen trend çizgileri birleştirildiğinde bir simetrik üçgen şekli meydana gelir.

Simetrik üçgen formasyonu oluşmadan önceki mevcut trend eğer yükseliş trendiyse;

Aynı yükselen üçgenlerdeki gibi üçgenin içerisinde sıkışan fiyatın, yukarı yönlü hareketlerinin işlem hacmi düşüş yönlü hareketlerin işlem hacminden daha yüksektir. Fiyat iki trend çizgisi arasında ilerledikçe işlem hacmi daralır. Formasyon tamamlandıktan sonra fiyatın h yüksekliği kadar yukarı yönde hareket etmesi beklenir.

Simetrik üçgen formasyonu oluşmadan önceki mevcut trend düşüş trendi ise;

Fiyatlar üçgen içerisinde hareket ederken aynı düşen üçgenlerde olduğu gibi, düşüş hareketlerinin işlem hacmi, yükseliş hareketlerinin işlem hacminden fazladır. Fiyat iki trend çizgisi arasında ilerlerken işlem hacmi de fiyattaki sıkışıklığa paralel olarak daralır. Formasyon tamamlandıktan sonra üçgenin h yüksekliği kadar fiyatın aşağı yön de hareket etmesi beklenir.