X30 TEKNIK ANALIZ


Haftanın son işlem gününden herkese merhaba
05.06.2020 Cuma  XU100- XU30 – VİOP 30
Biliyorsunuz 82.000 – 102.0000 çıkısından bu yana 20.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve kısa vadeli yükseliş hedeflerinin düzeltme hareketi gerçekleştikten sonra endeks yukarı yönlü ataklarına tekrardan başladı.
Bundan sonra daha önceki analizlerimde sıkça belirtmiş olduğum referans değerleri olan 105.203 üstünde kaldığımız sürece yolumuza devam edeceğimize dair beklentim gerçekleşmiş oldu.
Şu anda güvenli bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Endeks dün günü 109.536 seviyesinden kapatarak  yoluna arada ufak düzeltmelerle birlikte yavaş ama emin adımlarla devam ediyor.
Endeks için artık yıkılmaz kale olan pivot referans değerimizde nu hafta değişti. Yeni değerimiz  107.893 . Endeksin bu  seviyenin üstünde tutunduğu sürece yukarı hareketlerinin devam edeceğini söylemek mümkün.
Bundan sonra ne olacağı ile ilgili herkesin kafasında soru işretleri hâkim? Bu soruya çok açık ve net bir cevap vermem gerekirse; Endekste gözlemlememiz gereken kritik nokta artık bundan sonra 107.893  altında bir günlük kapanış görüp görmeyeceğimiz olacaktır.
Piyasalar adım adım yukarı yönlü hareketine devam ettireceğini düşünüyorum demiştim ve hakeza dünya borsalarında bar boylarının uzadığı yükselişleri bir bir gözlemlemeye devam ediyoruz.
Endeksle ilgili pozitif beklentimi sürdürmekteyim ve ceylan tedirginliğinden çıkıp tilki gibi olma zamanının geldiğini aslanların pençesine takılmadan ve onlara yem olmadan onların sofrasından bir şeyler koparmak için pozisyonlarımızı taşımaya devam etmenizde fayda görüyorum demiştim bu görüşümü şu anda halen savunmaktayım. Şu an itibariyle bu düşüncelerimi değiştirmemi gerektirecek bir durum söz konusu değil.
Artık kritik referans değerlerin üzerine kendimizi tam anlamıyla atmış bulunmakta olduğumuzdan dolayı şu ana korkmamızı gerektirecek bir husus olduğunu düşünmüyorum.
İşlem stratejimiz;
Almış olduğumuz pozisyonlarımızı koruyarak hisselerimizi taşımaya devam ediyoruz;
Bu hafta dikkat etmemiz gereken referans değerimiz 107.893  olan günlük pivot noktamız bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin altında bir kapanış görürsek %50  ve haftalık pivot noktamız olan  105.203 altında bir kapanış görürse %50 nakite geçmeniz faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim. 17:55 itibariyle bu değerlerin üstünde kaldığımız sürece herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Bu da şu anlama geliyor yaklaşık olarak 3.000 puanlık yani %3 lük bir düşüş opsiyonu hareketin düzeltme mi yoksa trendin bittiğini mi görmemiz açısından her zaman önemli olacak.
DİKKAT DİKKT DİKKAT: 107.893 değerinin üzerinden kaldığımız sürece artık kısa ve orta  vadede tehlike geçti diyebiliriz. Ve artık endekste uzun vadeli alımların gelebileceği bir rahatlama ile karşılaşma ihtimalimiz yüksek olduğundan söz edebiliriz. Bu bağlamda 109.102 hedefine endeksin gitmesi için önünden herhangi bir engel gözükmemekte demiştim ve bu hedefte gerçekleşmiş oldu. Peki bundan sonra gitmesi olası hedef noktası neresi? 110.072 değeri endeksin bugün görmesi muhtemelen direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmakta olup bu değerin üstünden bir günlük kapanış artık yeni değerlendirmeleri beraberinden getirecektir.
107.893  ana pivot noktamızın üstünde kaldığımız sürece göreceğimiz düşüşleri yükselişin düzeltme hareketi olarak algılamamız gerekmekte. 107.893 ve akabinde 105. 203 altı günlük kapanış orta vadeli bu yükseliş bitti diyebilmemiz için son nokta olarak karşımıza çıkmakta.,
Perşembe  gecesi Dax vadelilerinde negatif ve Amerika vadeli endekslerinde negatif kapanışların ardından bu gecenin sabahında şu anlarda Amerikan vadelilerinde % +0,50  civarında yükselişler söz konusu, Avrupa vadelilerinde ve asya borsalarında da  %+0,50-%+1  e yakın yükselişler hakim..
XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını ve şu anda devam eden vadeli endekslerinin  artı olmasından fakat 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının 100 civarı  puan artıda kapatmasından dolayı  bugün güne pozitif başlangıç yapmasını bekliyorum ve + %20  ile + %0,50 arasında pozitif bir açılış ile artı  200 ile artı 500  puan arasında bir yükseliş ve ardından gelen kar realizasyonu ve düzeltme ile birlikte pozitif alımların devam edebileceği bir günün devam edebileceğini düşünüyorum.
Haziran vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda dün kapanışta nette 2.500  kontrat short yani alım  yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcında bu yana net short pozisyon sayısı 87.000 ‘den 88.300 kontrata çıkmış oldu.
Bugün short pozisyonları sıkıştırmak isteyebileceklerini ve piyasayı pozitif açtıktan sonra yukarı  pozitif  bir baskının gelebileceği ve yukarı yönlü atakların gelebileceği bir günü  daha yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Kısa poziyon taşıyan ve endeksin düşüşüne yatırım yapanları yine zor bir günün beklediğini söylememiz olasılıklar dahilinde.
Bu gibi durumlar bize genelde kuvvetli pozitif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından pozitif bir günü sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.
Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.
Genelde günlük Viop pastasında satıcılı genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde pozitif bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa genelde KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir.
Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte. Açık pozisyon sayısı dün 7.707    kontrat azalarak   503.147’den 495.438  kontrat civarına inerek  düşüş sergiledi.
Endeks yükselirken kontrat sayısının azalması yükselişin devem edebileceğini fakat kuvvetli olma ihtimalinin biraz düşük olduğunu gösteren önemli bir veri olarak karşımıza çıkmaktadır  . Endeks artarken kontrat sayısı azalmış olması endeksin yukarı yönlü güçlü çıkışı ihtimali açısından daha  az pozitif konuşmamız için elimizde bir veri olarak karşımıza çıkıyor.
Bu bağlamda endeksin şu anda pozitif yükseliş yolunda yavaş ama adım adım devam edecek gibi gözüküyor
XU100 ‘un yükselişlerin devam etmesi durumunda bu hafta gelmesi muhtemel direnç değeri; 110.072 idi. Bu değer bugün çok rahat açılışla birlikte aşılacak gibi gözüküyor. Bundan sonra endeksin nereye gidebileceği ile ilgili değerlendirme yapmamız gerekirse gün sonu kapanışı beklememiz gerekecek.110.072 takip edeceğimiz önemli direnç noktamız olarak karşımızda olacak. Bu değeri geçtiği zaman yeni bir değerlendirme yapılacak ve güncel hedef ve destekler revize edilecek ve siz değerli takipçilerimize sunulacaktır.
Haziran Vade 30 Endeksinin bu hafta gelmesi muhtemel ilk direnç değeri 126.150 olarak karşımıza çıkmakta demiştim ve o seviyeye çok yakın bir değerden akşam seansı kapanışı çok hızlı bir şekilde gerçekleşti ve vadeli taraf günü 128.525 seviyesi olan en yüksek değerden kapattı. Peki bundan sonra ne olacak bununla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak için bugün gün sonu kapanışını görmemiz gerekecektir. Gün sonu kapanışını gördükten sonra yeni değerlerimizi sizlerle paylaşmış olacağım. Bugün gün içerisinde bizi bekleyen önemli direnç seviyesi vadeli tarafta 130.625 olarak bizi beklemekte.
Şu anda endekse pozitif beklentimi koruduğumu söylemek istiyorum. Biz buna rağmen temkinli duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve referans değerlerimizin altında bir kapanış görmediğimiz sürece pozisyonlarınızı taşımanızın teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.
Yabancı takas oranı dünden bugüne  %52,51 seviyesinde kalarak düne göre sabit kaldı. Bu oran 2005 yılından bu yana gördüğümüz en düşük oran olarak karşımıza çıkmakta . Yabancıların borsamıza ilgi göstermemesi yabancı satışlarına rağmen özellikle yan hisselerle birlikte borsaya gelen alımlarla endeksteki bu yabancı satışlarının karşılanması olumlu bir gelişme olmakla birlikte paratoner hisselerde sağlıklı yükselişleri de yavaş yavaş görmeye başlıyor olmamız sevindirici. Bunun ilk örneğini Koç Holding hissesinde geçen  Cuma günü gördük. Alımların genele yayılması ile birlikte endekste yönünü bulacak gibi gözüküyor. Algoritmalarımda Garanti Bankası hissesinin de artık yavaş yavaş dönüş sinyalleri gözlemliyorum demiştim ve %2.5 ‘a yakın bir yükseliş ve ardında %1 e yakın bir yükseliş gerçekleşti ama baskı halen devam ediyor. Bu gözlem bana endeksin yukarı yönlü hareketine  baskıyla birlikte devam edeceğini gösteren en önemli sinyallerden biri olarak karşıma çıkıyor.
Sanayi ve Bankacılık endekslerinin bu yükselişlere eşlik etmiyor oluşu kafamızda soru işareti bırakan kısımlar olarak bir köşede durmakta diye endişelerimi dile getirmiştim. Bu iki sektöre ait alımların gelmesi ile birlikte endekste çok daha hızlı yükselişlerin gelmesini beklemek gerektiğini daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Şu anda gözlemlediğim yan hisselere olan alımların durup paratoner hisseler dediğimiz yıldız pazar hisselerine alımların yavaş yavaş başladığını söylememiz mümkün. Bu da endeks için olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkmakta. Endeksin zirve düşüşü geri alabilmesi için en az 15.000 puan daha yukarı atak yapmasının önünü açıyor.
Takas oranlarından baktığımızda piyasada yabancı satıp gidiyor algısı iyiden iyiye oluşmuş durumda ve bu algı ile KY ‘nın elindeki hisseleri sattığını da gözlemliyorum. Fakat Teb yatırım üzerinde işlem yapan yabancı kurumlar ile diğer yabancı kurumların 250.000 kontrata yakın  vadeli tarafında diğer taraftan long pozisyonda olması nasıl bir oyun içinde olduğumuzu görmeniz açısından size ufak bir ip ucu. Madem yabancı satıp gidiyorsa sormamız gereken soru şu? Bu halen açık olan 250.000 kontrat long pozisyon neyin nesi? Spottan satılanlar vadeli tarafından hedge edilip, yabancı çıkıyormuş algısı yaratmaya çalışılıyor olabilir mi  diye düşünmekteyim. Yabancı vadeli tarafından 3 milyar TL civarı alım yönlü pozisyonu korumakta. Buna dikkat etmenizde fayda görüyorum. Algınızla oynamalarına izin vermemeniz ve referans değerler (107.893) izin verdiği sürece hisselerinize sahip çıkmaya çalışmanız faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim.
Piyasalarda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus faizler her ay sürekli düşmeye devam ediyor. Faizlerin bu kadar düşmüş  olmasından kaynaklı borsamız cezbediciliğini her geçen gün artırıyor ve bundan dolayı borsaya çok sayıda yeni yatırımcı geliyor. Biz bu filmi endeksin 120.000 hareketinde de daha önce görmüştük. Şu anda o süreçte borsaya girip bugün olduğu gibi yabancı satışlarını karşılayarak borsanın 120.000 seviyesine gitmesine sebep olan itici güçle yine karşı karşıyayız. Umuyorum ki bu sefer geçen sefer ki senaryo yaşanmaz ve küçük yatırımcı aynı mağduriyetlerin tarafı olmaz ve yabancı sattığı hisseleri daha yukarıdan yerine koymak zorunda kalır. Şu anda tabancı takas oranına baktığımızda bu durumu destekler bir görüntü henüz yok. Yabancı satışları borsaya gelen bu yeni küçük yatırımcı ile karşılandığı net bir şekilde gözükmekte. Şu anda bankalarda kredili işlem maliyeti sudan ucuz.. Yatırımcı hem ana parası hem de hem bankaların sağladığı düşük faiz oranları ile hem de aracı kurumun kendisine tanıdığı düşük kredi faiziyle kredi de kullanarak hisseleri taşıyabiliyor. Kredili işlem yapan yatırımcıların ekstra dikkatli ve temkinli olmasında fayda görüyorum. Benim düşünceme göre enflasyonun ortalama %10 olduğu bir ülkede borsa endeksimiz xu 100 %4.27 dan fazla xu30 endeksinde %8.87 civarı yıllık bir düşüş gerçekleştirmiş durumda. Buda endeksteki şirketlerin sadece enflasyon karşısında değerlerini koruyabilmesi için dahi en az %15-20 arası bir yükseliş gerçekleştirmesi gerekliliğini ortaya koymakta. Şirketlerin enflasyon karşısında değerinin erimemesi için bu yükselişin olması  banan göre mantıklı olacaktır diye düşünmekteyim.
Tilki gibi kurnaz, tedbirli bir şekilde ana değerlerin altında 17:55 itibariyle bir kapanışı takip ederek pozisyonlarınıza yön vermeniz faydanıza olacaktır.
TL BAZLI XU100 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 106.988
ANA PİVOT 105.203
DİRENÇ:110.072
TL BAZLI XU30 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 124.910
ANA PİVOT :125.733
DİRENÇ:128.533
TL BAZLI XU30 HAZİRAN VADE VİOP HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 124.225
ANA PİVOT :125.300
DİRENÇ:130.625
Dolar bazlı XU100 grafiğinde 1.37 dolar seviyesinden 1.54 dolara geldi. 1..38 dolar altı kapanışlar bizim için artık stop noktası olarak ve nakite dönme zamanı geldi dememize yeterli referans değerler olarak karşımıza çıkmakta. Hedef 1.55 dolar olan direnç seviyesine kadar dolar bazlı alımların gelmesi kuvvetle muhtemel demiştim ve şu anda 1.61 dolar seviyesinde endeks işlem görmekte.
DOLAR BAZLI XU HAFTALIK 100 ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK:1.58 $
DİRENÇ:1.65 $
ANA PİVOT:1.54 $
Bu değerlerin altında bir günlük kapanış 17:55 itibariyle görmediğimiz sürece endekse şans verilmesi ama destek ve ana pivot değerlerinin altında 17:55 itibariyle bir kapanış görürsek nakite dönülmesinden ve artık tekrardan endeksin düşeni kırdığını görmeden alım yönlü yeni pozisyon açmamanız faydanıza olacağını düşünüyorum.
Şu anda referans değerlerin üzerinden kalmaya devam ettiğimizden dolayı herhangi bir sıkıntı yok ve yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Hiç kimsenin geleceği görme kabiliyetinin olmadığı ama anı değerlendirebildiği bir dünyada yaşıyoruz. Piyasaların tahmin edilemez oluşunun ana sebebi piyasadan herkesin beklentisinin bir birinden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. İyi haber ise anı her zaman değerlendirebiliriz. Sevgilerimle.
İşlemlerinizde Başarılar.
Yasal Uyarı: Burada verilen bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada paylaşılan çalışmalar kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar
Yeni Yorum