XU100 TEKNIK ANALIZ


Haftanın ilk işlem gününden herkese merhaba
27.07.2020 Pazartesi XU100- XU30 – VİOP 30

 

Haftaya başlarken ülkemizde ve dünyada olan ve olacak sıcak gelişmeleri özetleyecek olursak Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 927 kişi artarak 226.100’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 17 kişi artarak 5.613’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 209.487 olduğu bildirildi,,S&P Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, görünümü değiştirmediğini belirtti,,Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank:  Yerli üretimi teşvik ve müşterilerimizin düşük maliyetli finansmana erişimini amaçlayan taşıt kredisi paketinin amacına aykırı hareket eden Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmaları kredi paketi kapsamından çıkardığını ifade etti,,Dışişleri Bakanlığı: Yunan Hükümetinin ve Parlamento üyelerinin hasmane beyanatlarla halkı kışkırtmalarını ve şanlı bayrağımızın Selanik´te yakılmasına alenen izin verilmesini şiddetle kınadığını açıkladı,,ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin bazı çalışanlarına vize yasağı getirildiği ifade belirtti,••İspanya’daki coronavirüsü vakalarının artması, İngiltere’nin kısa süre önce kaldırdığı seyahat kısıtlamalarını yeniden koymasına neden oldu.
•Dünya genelinde coronavirüs vaka sayısı 16,0 milyon kişinin üzerinde ulşmış bulunmakta,,Spot altın fiyatları, dolardaki düşüş ve güvenli liman alımları ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştırmış bulunmakta,Bu hafta  ons altın 1.931, brent petrol ise 43,75 dolar seviyesinde seyrini sürüdürmekte.
•İçeride Kapasite Kullanım Oranı, İmalat Güven Endeksi açıklanacakken, Almanya’da İfo Endeksi, ABD’de ise Dayanıklı Mal Siparişleri açıklanacak.

Biliyorsunuz  geçtiğimiz haftalarda endeksimiz 82.000 – 120.000 çıkısından bu yana 38.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve endeks kısa vadeli yükseliş hedeflerinin düzeltme hareketini  gerçekleştikten sonra çok güzel bir ayı tuzağını da bize göstererek sonra saatte gelen alımlarla  kafasını yukarı kaldırarak orta vade yükselen kanalda gerçekleştirdiği hareketine devam etti  haftayı 1192.02 seviyesinden kapatmayı başardı..


Bu tarz ayı tuzaklarında ve pin bar dönüşlerinde açılışın genelde çok hızlı yukarı yaparak kısa poziyon alanları sıkıştırmaya yönelik bir hamle ile sonuçlanması gerekmektedir diye geçen haftaki yorumlarımda açıkça belirtmiş olduğum endekste çok hızlı bir dönüş gerçekleşerek 6000 puana yakın yukarı yönlü bir ivmelenmeye tanık olduk. Eğer ki bu bir ayı tuzağı ise ki ben öyle olduğunu düşünüyorum shortculara nefes bile aldırmadan piyasayı çok hızlı yukarı çekmeleri görecektir demiştim ve hareketler çok hızlı bir şekilde gerçekleştir.


Bu hafta gözlemleyeceğimiz endeksin yukarı yönlü ataklarına tekrardan başlayarak kısa ve orta vadede devam eden yükselen trendini devam edip ettirmeyeceği olacak.

Bu aşamadan sonra artık takip edeceğimiz kritik değer öncelikli olarak 1181.21 değerinin  üstünde endeksin kalıp kalmayacağını  gözlemlemek olacaktır. 


Şu anda güvenli bir şekilde yolumuza devam ediyoruz .Güvenli şekilde yolumuza devam edip etmeyeceğimiz 1181.21 üstünde 17:55 itibariyle kapanış yapıp yapmayacağımızla yakından ilgili. 1201.16’in üstünde bir kapanış endekse rahatlama getirecek ve cesur alışlara geçebileceğimiz bölge olarak karşımıza çıkacaktır.

İşlem stratejimiz;
Strateji olarak %100  nakitte olmanız gerekiyordu. Bu şekilde almış olduğumuz pozisyonlarımızı koruyarak hisselerimizi taşımaya devam ediyoruz;

1181.21  haftalık  pivot noktamız bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin üstünde bir kapanış gördüğümüz sürece pozisyonlarınız  artırmanız faydanıza olacaktır.1167.90 seviyesi endekste %100 nakite geçmek için son nokta olarak kaçımıza çıkmakta. 

Bu da şu anlama geliyor yaklaşık olarak toplamda 2.500  puanlık yani %2.5  lük bir düşüş opsiyonu hareketin düzeltme mi yoksa trendin bittiğini mi görmemiz açısından her zaman önemli olacak diye özellikle belirtmiştim.Geçen hafta bahsetmiş olduğum referans değer olan 1181.21 altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediğimizde hareket karşımıza bir düzeltme hareketi olarak  çıktığını varsayarak yolumuza devam edeceğiz. 

Cuma gecesi Dax vadelilerinde toparlanma gerçekleşti ve Amerika vadeli endekslerinde  negatif kapanışlar ardından bu gecenin sabahında şu anlarda Amerikan vadelilerinde biz kapandıktan sonra % 0,50  civarında yükselişler söz konusu oldu, Avrupa vadelilerinde %,0 50 ’e yakın yükselişler gözlemlemliyoruz.Asya borsalarında da %1 e yakın yükselişler hakim.

XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını ve şu anda devam eden vadeli endekslerinin %0.50 pozitif olmasından aynı zamanda 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının 200 puan artıda kapatmasından dolayı bugün güne 200-500arasında pozitif  başlangıç yapmasını bekliyorum ve + %0,20 ile + %0,50 arasında bir yükseliş ve ardından gelen kar realizasyonu ve düzeltme ile birlikte pozitif alımların devam edebileceği bir günün devam edebileceğini düşünüyorum.

Ağustos vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda Cuma gecesi kapanışta nette 200 kontrat short yani alım  yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcından bu yana net short pozisyon sayısı 52.000 kontrata düşmüş durumda. Böylece açık pozisyon sayısı 2084  kontrat azalarak 517.258  kontrat seviyesinden kaldı.


Bu gibi durumlar bize genelde kuvvetli pozitif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından pozitif bir günü sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.

Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.

Genelde günlük Viop pastasında  satabil  genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde pozitif bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa genelde KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir.

Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte.
Endeks düşerken kontrat sayısının azalması düşüşün sınırlı olacağını bize göstermektedir. Cuma günüde endeks düşerken kontrat sayısında bir azalma gözlemledik.

Bu bağlamda endeksin bu düzeltmeden sonra pozitif yükselişine devam edeceğini öngörüyorum.
XU100 ‘un yükselişlerin devam etmesi durumunda bu hafta gelmesi muhtemel direnç değeri; 1201,16-1214,46 ve 1234,23 olarak karşımıza çıkmakta.  Bu değer bugün olmasa da bir aksilik olmaz ise bu hafta aşılacak gibi gözüküyor. Bundan sonra endeksin nereye gidebileceği ile ilgili değerlendirme yapmamız gerekirse gün sonu kapanışı beklememiz gerekecek.1181,21 takip edeceğimiz önemli  pivot noktamız olarak karşımızda olacak. 1201.16  değerini  geçtiği zaman yeni bir değerlendirme yapılacak ve güncel hedef ve destekler revize edilecek ve siz değerli takipçilerimize sunulacaktır.  1201.16 değeri geçilmediği sürece  yeni bir yükselişten bahsetmemiz söz konusu olmayacaktır.
Ağustos Vade 30 Endeksinin bu hafta gelmesi muhtemel ilk direnç değeri 1365.,25 olarak karşımıza çıkmakta. Vadeli taraf Cuma gününü 1356  seviyesinden kapattı. Peki bundan sonra ne olacak bununla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak için bugün gün sonu kapanışını görmemiz gerekecektir. Gün sonu kapanışını gördükten sonra yeni değerlerimizi sizlerle paylaşmış olacağım. Bugün gün içerisinde bizi bekleyen önemli direnç seviyesi vadeli tarafta 1365 olarak bizi beklemekte. Destek noktası olan 1329  altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediğimiz sürece pozitif öngörümü koruyorum.

Endekste pozisyonlarımızı korurken temkinli duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve referans değerlerimizin altında bir kapanış görmediğimiz sürece pozisyonlarınızı taşımanızın teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.

Yabancı takas oranı geçen hafta çok kritik bir nokta olan tam destek 3 noktasında milimi milimine kapadı. %49,76 'ya düşmüş durumda 2005 yılından bu yana gördüğümüz en düşük oranlar olarak karşımıza çıkmakta  demiştim ve bu seviyelerden çok hızlı alımlarla yabancı takas oranı tekrardan %51,02 oranına çıkararak yabancılar üstünlüğü ele geçirmiş bulunmakta. Yabancıların borsamıza ilgi göstermemesi yabancı satışlarına rağmen özellikle yan hisselerle birlikte borsaya gelen alımlarla endeksteki bu yabancı satışlarının karşılanması olumlu bir gelişme olmakla birlikte paratoner hisselerde sağlıklı yükselişleri de yavaş yavaş görmeye başlıyor olmamız gerekiyor.Fakat yükselişler ne yazık ki kısıtlı kalıyor. Bundan sonraki sürçte sağlıklı bir yükseliş olacaksa bunun endeksteki xu30 ana hisseler ile geleceğini ve yan hisselere olan ilginin azalacağını düşünenlerdenim demiştim ve bu görüşümü halen korumaktayım.
Sanayi ve Bankacılık endekslerinin bu yükselişlere eşlik etmiyor oluşu kafamızda soru işareti bırakan kısımlar olarak bir köşede durmakta diye endişelerimi dile getirmiştim. Sanayi endeksi bu yükselişlere artık eşlik etmeye başlayacağını ve bu sektörlere yönelik hızlı alımlarla birlikte bankacılık endeksinin de yavaş yavaş buna ayak uydurmaya başlayabileceğini düşünüyorum. Bu iki sektöre ait alımların gelmesi ile birlikte endekste çok daha hızlı yükselişlerin gelmesini beklemek gerektiğini daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Şu anda gözlemlediğim yan hisselere olan alımların durup paratoner hisseler dediğimiz yıldız pazar hisselerine alımların yavaş yavaş başlayabileceğini söylememiz mümkün.Çünkü yan hisselerde %100 ile %400 arasından kazançlar sağlanmış bulunmakta ve bu bir şişkinlik belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Garanti,THY,Akbank,Ykredi gibi hisselerde Pd/DD oranlarıları 0,40-0,60 bandı arasından ve çok ucuz olarak karşımıza çıkıyor. Bu ucuz olan ve endeksin gitmesinde ki ağırlıklı katsayısı yüksek olan hisselere alımlar geldiğinden endeksin çok hızlı bir şekilde yukarı yönlü ivmelenme yapabileceğini düşünüyorum.

Takas oranlarından baktığımızda piyasada yabancı satıp gidiyor algısı iyiden iyiye oluşmuş durumda olduğunu gözlemlediğimi ifade etmiştim ve bu algı ile KY ‘nın elindeki hisseleri bu panik ve korku ortamında sattığını da ifade etmiştim. Fakat hikayenin başka bir kısım daha var.Teb yatırım üzerinde işlem yapan yabancı kurumlar ile diğer yabancı kurumların 150.000  kontrattn fazla  vadeli tarafında diğer taraftan long pozisyonda olması nasıl bir algı içinde süreç yönetimi yaptıklarını görmeniz açısından  aklınızdan çıkmamasının faydanıza olacağını tekrarlamak istiyorum. Sorulması gereken su her zaman şu olmalı !!Yabancı satıp gidiyorsa  Bu halen açık olan 150.000 kontrat long pozisyon neden var? Spottan satılanlar vadeli tarafından hedge edilip, yabancı çıkıyormuş algısı yaratmaya çalışılıyor olabilir diye düşünmekteyim diye defalarca belirtmiştim ve bu düşüncemi değişitrmeme sebep bir gelişme henüz bulunmamakta. Yabancı vadeli tarafından 2.5 milyar TL den fazla alım yönlü pozisyonu korumakta. Buna dikkat etmenizde fayda görüyorum. Algınızla oynamalarına izin vermemeniz ve referans değerler (1181.21 ve 1167,90.) izin verdiği sürece hisselerinize sahip çıkmaya çalışmanız faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim.

Ceylan ve güvrecin kadar ürkek,Tilki gibi kurnaz, tedbirli bir şekilde ana değerlerin altında 17:55 itibariyle bir kapanışı takip ederek pozisyonlarınıza yön vermeniz faydanıza olacaktır.

TL BAZLI XU100 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 1167.90
ANA PİVOT 1118.21
DİRENÇ:1201.16

TL BAZLI XU30 HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 1326.14
ANA PİVOT :1341.26
DİRENÇ:1358.91

TL BAZLI XU30 AĞUSTOS VADE VİOP HAFTALIK ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK: 1325.50
ANA PİVOT :1346.25
DİRENÇ:1378.25

Dolar bazlı XU100 grafiğinde 1.37 dolar seviyesinden 1..74 dolara geldi. 1.72 dolar altı kapanışlar bizim için artık stop noktası olarak ve nakite dönme zamanı geldi dememize yeterli referans değerler olarak karşımıza çıkmakta. Hedef 1.80 dolar olan direnç seviyesine kadar dolar bazlı alımların gelmesi kuvvetle muhtemel ve şu anda 1..74 dolar seviyesinde endeks işlem görmekte.

DOLAR BAZLI XU HAFTALIK 100 ANA DEĞERLERİMİZ;
DESTEK:1.70 $
DİRENÇ:1.75 $
ANA PİVOT:1.72 $
Bu değerlerin altında bir günlük kapanış 17:55 itibariyle görmediğimiz sürece endekse şans verilmesi ama destek değerinin altında 17:55 itibariyle bir kapanış görürsek nakite dönülmesinden ve artık tekrardan endeksin düşeni kırdığını görmeden alım yönlü yeni pozisyon açmamanız faydanıza olacağını düşünüyorum.

Şu anda referans değerlerin üzerinde kalmaya devam ettiğimizden dolayı herhangi bir sıkıntı yok ve yolumuza tedbirli adımlarla devam ediyoruz.

İşlemlerinizde Başarılar.

Yasal Uyarı: Burada verilen bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada paylaşılan çalışmalar kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kar

Yorumlar
Yeni Yorum