XU30 TEKNIK ANALIZ


Haftanın ilk işlem gününden herkese merhaba
22.06.2020 Pazartesi XU100- XU30 – VİOP 30
 
 
 
Yeni bir haftaya başlarken  Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 1.192 kişi artarak 187.685’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 23 kişi artarak 4.950’ye yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 160.240^da kaldı.Erdoğan: Merkez Bankası döviz rezervimizi yeniden 93 milyar doların üzerine çıkardığımızı ifade etti.ABD Başkanı Trump, Halkbank davasının savcısı Barman’ı görevden aldı. Halk Sigorta ve Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta bünyesinde birleştirilmesi için Güneş Sigorta tarafından tüm aktif ve pasifiyle devralınacağı haberi piyasalara düştü.CI Ratings, 14 Türk bankasının yabancı para cinsinden uzun vadeli notlarını düşürdü ve kısa vadeli notlarını onayladı,AB üyesi 27 ülke lideri, coronavirüsünün yarattığı ekonomik sarsıntının etkilerini azaltarak, ülke ekonomilerinin yeniden ayağa kaldırılmasını öngören 750 milyar Euro'luk yardım paketi üzerinde anlaşma sağlayamadı.
Moody’s ABD’nin kredi notunu teyit etti.Çin MB faiz oranında beklendiği üzere değişikliğe gitmedi.
İçeride Tüketici Güven Endeksi ve Turizm İstatistikleri açıklanacakken, ABD’de Mevcut Konut Satışları  bugün için ön planda olacak veriler olarak karşımıza çıkmakta.
 
Biliyorsunuz endeks  98.000 – 110.000 çıkısından bu yana 12.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve kısa vadeli yükseliş hedeflerinin 3.000 puanlık düzeltme hareketini de gerçekleştirdikten sonra  107.800 seviyesinden tekrardan güç kazanarak   yukarı yönlü ataklarına tekrardan başladı  ve  geçen haftayı  çok güzel bir kapanış ile 113.611  seviyesinde tutunmaya çalışarak kapatmayı başarabildi.
 
Bundan sonra bu hafta karşımıza destek noktası olarak çıkacak olan  referans değer  111.307  üstünde kaldığımız sürece yolumuza devam edeceğimize dair beklentim bulunmakta.. Dünya borsalarının haftanın son işlem günü  %1 ‘e yakın düşüşle kapanmasından sonra bu gecenin  sabahında bu saatlerde  kayıpların tamamının alındığını gözlemliyoruz. 
 
Devam eden bu yükselişin ne kadar güvenli olduğu konusunda kafamızda ciddi tereddütler oluşmaya başladı demiştim Cuma günü algoritma taramam netiesinden artık bankalara da kuvvetli alımlar gelmdiğini Garanti, Yapı kredi ,Akbank gibi Bist’in paratoner şirketlerinden  pozitif yönlü beklentilerin başladığını görüyorum.Bu da endeks te yakın bir süre içinde  yukarı yönlü bir ralli hareketinin gelebileceğine dair bir umut ışığı olarak karşımıza çıkmkata.Hafta sonu kamu bankaları eşliğinden bankalara gelen alımlarla gerçekleşen yükselişler aslında bunun bir nevi habercisi niteliğinde. Hareketinin devamının gelip gelmeyeceğini hepimiz izleyerek göreceğiz. Benim şahsi düşüncem bu hareketin devamının geleceği ve piyasanın bizi bir aksilik olmaz ise 114.517 seviyesine taşıyacağı yönünde. Bu bağlamda bugün 500 puanlık bir yükselişle güne başlayacağımız yönünde bir beklentim bulunmakta.
 
 
Endeks için bu hafta takip edeceğimiz pivot değer olan 111.307
Endeksin bu seviyenin üstünde tutunduğu sürece yukarı hareketlerinin devam edeceğini söylemek mümkün. Geçen hafta bu değeri yıkmayı deneseler de endeks güçlü durdu ve bu değerin üzerinden kalmayı başardı ve haftayı 113.611 seviyesinden kapatmayı başardı. 
 
Bundan sonra ne olacağı ile ilgili herkesin kafasında soru işretleri hâkim? Bu soruya çok açık ve net bir cevap vermem gerekirse; Endekste gözlemlememiz gereken kritik nokta artık bundan sonra 111.307 ve son nokta olarak  109.570  altında bir günlük kapanış görüp görmeyeceğimiz olacaktır.
 
Piyasaların adım adım yukarı yönlü hareketine devam ettireceğini düşünüyorum demiştim Amerikan vadelilerinde yavaş yavaş gözlemlediğim negatif durumla birlikte algımda negatife doğru bir kayma oluştuğunu söyleyebilirim. Bunun ana unsurlarından biri de gözlemlediğim aşırı alış bölgesinden ki uyumsuzluklar. Fiyatlar artarken indikatörler bu artışı ne yazık ki desteklemiyor demiştim ve 3.000 puandan fazla gelen düzeltme hareketi ile bu uyumsuzluktan kaynaklı aşırı şişkinlikte düzeltilmiş oldu ve bununla birlikte algım tekrardan pozitife kayma eğilimi gösterdi.Zaten  geçen hafta içi referans değerlerin altına hiç sarkma gerçekleşmedi.
 
 
Cuma günü Amerikan borsaları ve tüm yurt dışı borsalarında % 1’ e  yakın düşüşler  görmüş olmamıza rağmen haftanın ilk işlem günü sabahında Amerika ve Avrupa borsalarında %0,50 den fazla yükselişlerin olduğunu gözlemlemek mümkün.
Asya borsalarında negatif karışık bir seyir hâkim.
 
Endeksle ilgili pozitif beklentimin tekrardan devam etmeye başladığını bilmenizi istiyorm. Sadece çok dikkatli olmamız gerektiğini pozisyonlarımızı taşırken tekrardan güvercin tedirginliği içerisinde olarak pozisyonlarımızı takip etmemizin yerinde olacağını düşünüyorum. Daha önceki analizlerimdeki cesur duruş tekrardan alabiliriz. Artık tilki gibi davranıp, aslanların pençesine takılmadan ve onlara yem olmadan onların sofrasından bir şeyler koparmak için pozisyonlarımızı taşımaya devam ederken güvercin olma tedirginliğinden uzaklaşarak biraz daha agresif ve hırçın olabileceğimizi şu andaki rakamlar bize gösteriyor. Bunun böyle olması yarın şartların değişmeyeceği anlamını asla taşımıyor. Piyasalarda 5 dk bile bazen çok uzun bir zaman dilimi olabiliyor.
 
Biliyorsunuz borsada fırsatlar bitmiyor. Yaklaşık 60 iş gündür devam eden bir boğa piyasasında yapmış olduğum analizlerle 30.000 puana yakın sizlere endekste güvenli bir şekilde yön tayini yapmayı başarabildim.  Bundan sonrası için çok dikkatli bir şekilde davranarak referans değerlerin altındaki kapanışları gördüğümüzde nakite dönme fırsatı olarak görerek pozisyonlarımızı taşımaya devam etmenizin faydanıza olacağını düşünmekteyim.
 
İşlem stratejimiz;
 
Almış olduğumuz pozisyonlarımızı koruyarak hisselerimizi taşımaya devam ediyoruz;
Bu hafta dikkat etmemiz gereken referans değerimiz yine 111.307  olan haftalık destek noktamız bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin altında bir kapanış görürsek %50 ve haftalık pivot noktamız olan 109.570 altında bir kapanış görürse %50 nakite geçmeniz faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim. 17:55 itibariyle bu değerlerin üstünde kaldığımız sürece herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Bu da şu anlama geliyor yaklaşık olarak 2.000-4000 puanlık yani %2-%4 lük bir düşüş opsiyonu hareketin düzeltme mi yoksa trendin bittiğini mi görmemiz açısından her zaman önemli olacak. 30.000 puanlık bir yükselişten 2.000-4.000 puan bir düşüle nakite dönmenin de büyük bir lüks olduğunu düşünüyorum.
 
 
DİKKAT DİKKT DİKKAT: 111.307  ve dayanma gücü olarak son nokta olan 109.570 değerinin üstünde kaldığımız süre yön yukarı diyebiliriz. Ve artık endekste uzun vadeli alımların gelebileceği bir rahatlama ile karşılaşma ihtimalimiz yüksek olduğundan söz edebiliriz 109.570 haftalık ana pivot noktamızın üstünde kaldığımız sürece göreceğimiz düşüşleri yükselişin düzeltme hareketi olarak algılamamız gerekmekte. 109.570  altı günlük kapanış orta vadeli bu yükseliş bitti diyebilmemiz için son nokta olarak karşımıza çıkmakta.,
Cuma günü Dax vadelilerinde ve Amerika vadeli endekslerinde de %1’e yakın eksi kapanışların ardından bu gecenin sabahında şu anlarda Amerikan vadelilerinde % 0,50  ye yakın yükselişler söz konusu. Avrupa vadelilerinde ve asya borsalarında da ise negatif seyir hakim.
 
XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını ve şu anda devam eden vadeli endekslerinn  artıda  olmasından dolayı aynı zamanda 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının da 400  puana yakın artı kapatmasından dolayı bugün endeksin güne  %0,50,-%1 arasında pozitif  bir başlangıç yapmasını bekliyorum ve 500 ile 1.000 puan arası bir yükseliş ve ardından gelen kar realizasyonu ve düzeltme ile birlikte gelen alımlarla birlikte  pozitif bir günün devam edebileceğini düşünüyorum. Bugün bu pozitif alımların ne kadar etkili olup olmadığını gözlemleme fırsatımız olacak.
 
 
Haziran vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda Cuma kapanışta nette  800  kontrat  short  yani satım yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcında bu yana net short pozisyon sayısı yaklaşık 87.0000 kontrata çıkmış durumda. Teb yatırım elindeki long pozisyonlarda kar realizasyonu yapmaya devam ederken diğer taraftandın bir üst vadeye pozisyonlarını taşıyarak bu iş burada bitmedi daha yolumuz uzun ve gideceğimiz çok yol var imajı vermeye devam ediyor.
 
 
Bugün short  pozisyonları sıkıştırmak isteyebileceklerini piyasayı pozitif  açtıktan sonra pozitif bir baskının devamının gelebileceği ve yukarı yönlü atakların gelebileceği bir gün yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Kısa poziyon taşıyan ve endeksin düşüşüne yatırım yapanların bugün sıkıntılı bir gün geçirme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünenlerdenim.
 
Bu gibi durumlar bize genelde pozitif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından  pozitif bir gün sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.
 
Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.
 
Davranışsal finansın konusuna giren ve yapay zeka kodlamalarında da kullanılan bu oldu artık bir çok yatırımcı tarafından referans gösterge olarak kullanılmakta. Yeterki neye nasıl bakmanızı gerektiğini bilin.
 
Genelde günlük Viop pastasında satıcı genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde  pozitif  bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir.
 
Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte. Açık pozisyon Perşembe günü rekor azalışla 27.046  kontrat azalarak  508.317  den 461.431 ‘ e gerilediğini gözlemlemiş bulunmaktayız.
 
Endeks yükselirken kontrat sayısı azalmış  olması endeksin yukarı yönlü zayıf  hareket ihtimali açısından pozitif konuşmamız için elimizde bir veri olarak karşımıza çıkıyor.
 
Bu bağlamda endeksin şu anda pozitif yükseliş yolunda düzeltme hareketini yaptıktan sonra yoluna devam edebileceğini gösteriyor. Diğer yandan kontrat sayısının azalması ve pozitif bir kapanış yapmamız yükselişin zayıf ve yavaşta olsa  devam edebileceğini bize gösteriyor. Temkinli duruşumuzu bozmadan pozisyonlarımızı taşımamızda şu aşamada bir sakınca görmüyorum. Yarın ne olur bunu kimse bilemez. Bildiğimiz tek gerçek piyasaların tahmin edilemez oluşu ve ancak anı değerlendirme kabiliyeti ve kapasitesine sahip olduğumuz gerçeği.
 
 
 
 
XU100 ‘un yükselişlerin devam etmesi durumunda bu hafta gelmesi muhtemel direnç değeri;  114.517
 
Bu hafta içi bu değeri test etmemiz mümkün ve olasılıklar dahilinde. Bundan sonra endeksin nereye gidebileceği ile ilgili değerlendirme yapmamız gerekirse gün sonu kapanışı beklememiz gerekecek.114.517  takip edeceğimiz önemli direnç noktamız olarak karşımızda olacak. Bu değeri geçtiği zaman yeni bir değerlendirme yapılacak ve güncel hedef ve destekler revize edilecek ve siz değerli takipçilerimize sunulacaktır.
 
 
Haziran Vade 30 Endeksinin bu hafta gelmesi muhtemel ilk direnç değeri 134.277  olarak karşımıza çıkmakta. Bugün gün içerisinde bizi bekleyen önemli direnç seviyesi vadeli tarafta 134.277  olarak bizi beklemekte.
Şu anda endekse pozitif beklentimi koruduğumu söylemek istiyorum. Biz buna rağmen temkinli duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve referans değerlerimizin altında bir kapanış görmediğimiz sürece pozisyonlarınızı taşımanızın teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.
Yabancı takas oranı perşembeden cumaya gerileyerek haftanın ilk işlem gününe %52,07’den %51,96 ya gerileyerek başladı. Bu oranlar 2005 yılından bu yana gördüğümüz en düşük oranlar olarak karşımıza çıkmakta. Yabancıların borsamıza ilgi göstermemesi yabancı satışlarına rağmen özellikle yan hisselerle birlikte borsaya gelen alımlarla endeksteki bu yabancı satışlarının karşılanması olumlu bir gelişme olmakla birlikte paratoner hisselerde sağlıklı yükselişleri de yavaş yavaş görmeye başlıyor olmamız sevindirici demiştim fakat yön yine yavaş yavaş tersine dönmeye başlayabilir. Buna her han hazırlıklı olmamız gerekiyor.
Sanayi ve Bankacılık endekslerinin bu yükselişlere eşlik etmiyor oluşu kafamızda soru işareti bırakan kısımlar olarak bir köşede durmakta diye endişelerimi dile getirmiştim. Bu iki sektöre ait alımların gelmesi ile birlikte endekste çok daha hızlı yükselişlerin gelmesini beklemek gerektiğini daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Şu anda gözlemlediğim yan hisselere olan alımların durup paratoner hisseler dediğimiz yıldız pazar hisselerine alımların yavaş yavaş başladığını söylememiz mümkün. Bu da endeks için olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkmakta. Endeksin zirve düşüşü geri alabilmesi için en az 15.000 puan daha yukarı atak yapmasının önünü açıyor.
 
Takas oranlarından baktığımızda bariz şekilde yabancı takası her geçen gün azalarak devam etmekte. Fakat Teb yatırım üzerinde işlem yapan yabancı kurumlar ile diğer yabancı kurumların 250.000 kontrata yakın vadeli tarafında diğer taraftan long pozisyonda olması nasıl bir yapıyla mücadele etmek zorunda olduğumuzu görmeniz açısından size ufak bir ip ucu. Madem yabancı satıp gidiyorsa sormamız gereken soru şu? Bu halen açık olan 250.000 kontrat long pozisyon neyin nesi? Spottan satılanlar vadeli tarafından hedge edilip, yabancı çıkıyormuş algısı yaratmaya çalışılıyor olabilir mi diye düşünmekteyim. Yabancı vadeli tarafından 3 milyar TL civarı alım yönlü pozisyonu korumakta. Buna dikkat etmenizde fayda görüyorum. Algınızla oynamalarına izin vermemeniz ve referans değerler (111.307 ve 109.570 ) izin verdiği sürece hisselerinize sahip çıkmaya çalışmanız faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim.
 
Piyasalarda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus faizler her ay sürekli düşmeye devam ediyor. Faizlerin bu kadar düşmüş olmasından kaynaklı borsamız cezbediciliğini her geçen gün artırıyor ve bundan dolayı borsaya çok sayıda yeni yatırımcı dahil oluyor. Biz bu filmi endeksin 120.000 hareketinde de daha önce görmüştük. Şu anda o süreçte borsaya girip bugün olduğu gibi yabancı satışlarını karşılayarak borsanın 120.000 seviyesine gitmesine sebep olan itici güçle yine karşı karşıyayız. Umuyorum ki bu sefer geçen sefer ki senaryo yaşanmaz ve küçük yatırımcı aynı mağduriyetlerin tarafı olmaz ve yabancı sattığı hisseleri daha yukarıdan yerine koymak zorunda kalır. Şu anda yabancı takas oranına baktığımızda bu durumu destekler bir görüntü henüz yok. Yabancı satışları borsaya gelen bu yeni küçük yatırımcı ile karşılandığı net bir şekilde gözükmekte. Şu anda bankalarda kredili işlem maliyeti sudan ucuz. Yatırımcı hem ana parası hem de hem bankaların sağladığı düşük faiz oranları ile hem de aracı kurumun kendisine tanıdığı düşük kredi faiziyle kredi de kullanarak hisseleri taşıyabiliyor. Kredili işlem yapan yatırımcıların ekstra dikkatli ve temkinli olmasında fayda görüyorum. Benim düşünceme göre enflasyonun ortalama %10 olduğu bir ülkede borsa endeksimiz xu 30 %5,0 yıllık bir düşüş gerçekleştirmiş durumda. Buda endeksteki şirketlerin sadece enflasyon karşısında değerlerini koruyabilmesi için dahi en az %15-20 arası bir yükseliş gerçekleştirmesi gerekliliğini ortaya koymakta. Şirketlerin enflasyon karşısında değerinin erimemesi için bu yükselişin olması bana göre mantıklı olacaktır diye düşünmekteyim.
Yorumlar
Yeni Yorum