XU100 TEKNIK ANALIZ


Haftanın ilk işlem gününden herkese merhaba
29.06.2020 Pazartesi XU100 - XU30 – VİOP 30
 
 
Yeni haftaya başlarken Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 1.356 kişi artarak 197.239’a, hayatını kaybeden kişi sayısı 15 kişi artarak 5.097’ye yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 170.595 olduü, İthalatta 400'ün üzerinde eşya için Eylül sonuna kadar değişen oranlarda %20'ye kadar ilave gümrük vergisi uygulanacağı belirtildi, BDDK, coronavirüs salgınıyla mücadele Kurum'a iletilen şikâyetler kapsamında, banka dışı 16 mali kuruluşa toplam 2,1 milyon TL idari para cezası verdi,IMF Başkanı Georgieva, coronavirüs salgınının yol açtığı global ekonomik krizin er ya da geç IMF'in 1 trilyon dolarlık kaynağını test edeceğini, ancak henüz o noktaya gelinmediğini söyledi
Bugün içeride Ekonomik Güven Endeksi açıklanacakken, Almanya’da TÜFE, ABD’de ise Askıdaki Konut Satışları açıklanması bekleniyor.
 
Biliyorsunuz endeks  98.000 – 110.000 çıkısından bu yana 12.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve kısa vadeli yükseliş hedeflerinin 3.000 puanlık düzeltme hareketini de gerçekleştirdikten sonra  107.800 seviyesinden tekrardan güç kazanarak   yukarı yönlü ataklarına tekrardan başladı  ve  geçen haftayı  çok güzel bir kapanış ile 114.668   seviyesinde tutunmaya çalışarak kapatmayı başarabildi.
 
Bundan sonra bu hafta karşımıza destek noktası olarak çıkacak olan  referans değer  114.177  üstünde kaldığımız sürece yolumuza devam edeceğimize dair beklentim bulunmakta.. Dünya borsalarının haftanın son işlem günü  %1,5 ‘a yakın düşüşle kapanmasından sonra bu gecenin  sabahında bu saatlerde  Amerikan borsalarında  nötr bir durum hakimken asya borsalarında %1’e  yakın düşüşler gözlemliyoruz.
 
Devam eden bu yükselişin ne kadar güvenli olduğu konusunda kafamızda ciddi tereddütler oluşmaya başladı demiştim aksilik olmaz ise 114.517 seviyesine taşıyacağı yönünde. Bu bağlamda bugün 500 puanlık bir yükselişle güne başlayacağımız yönünde bir beklentim bulunmakta.
 
 
Endeks için bu hafta takip edeceğimiz pivot değer olan 114.517 ve 112.221
Endeksin bu seviyenin üstünde tutunduğu sürece yukarı hareketlerinin devam edeceğini söylemek mümkün. Geçen hafta bu değeri yıkmayı deneseler de endeks güçlü durdu ve bu değerin üzerinden kalmayı başardı ve haftayı 114.668 seviyesinden kapatmayı başardı.
 
Bundan sonra ne olacağı ile ilgili herkesin kafasında soru işretleri hâkim? Bu soruya çok açık ve net bir cevap vermem gerekirse; Endekste gözlemlememiz gereken kritik nokta artık bundan sonra 114.517 ve 112.221 değerleri
altında bir günlük kapanış görüp görmeyeceğimiz olacaktır. Fakat xu30 endeksinden bir görceli güç endeksi RSI’ın yüseleni aşağı  kırmasında  dolayı 115.700 ‘ün üstüne atmadığı sürece nakitte beklemenin mantıklı olacağını düşünüyorum.
 
 
Endeksle ilgili pozitif beklentimin devam ettiğini söylemekle birlikte güvercin tedirginliği içinde pozisyon taşımanın mantıklı olacağını düşünenlerdenim. Sadece çok dikkatli olmamız gerektiğini pozisyonlarımızı taşırken tekrardan güvercin tedirginliği içerisinde olarak pozisyonlarımızı takip etmemizin yerinde olacağını düşünüyorum. Daha önceki analizlerimdeki cesur duruşta artık temkinli duruşa bırakmamız lazım. Tilki gibi davranıp, aslanların pençesine takılmadan ve onlara yem olmadan onların sofrasından bir şeyler koparmak için pozisyonlarımızı taşımaya devam ederken güvercin olma tedirginliğinden uzaklaşmamız gerekiyor. Bunun böyle olması yarın şartların değişmeyeceği anlamını asla taşımıyor. Piyasalarda 5 dk bile bazen çok uzun bir zaman dilimi olabiliyor.
 
Biliyorsunuz borsada fırsatlar bitmiyor. Yaklaşık 65 iş gündür devam eden bir boğa piyasasında yapmış olduğum analizlerle 33.000 puana yakın sizlere endekste güvenli bir şekilde yön tayini yapmayı başarabildim.  Bundan sonrası için çok dikkatli bir şekilde davranarak referans değerlerin altındaki kapanışları gördüğümüzde nakite dönme fırsatı olarak görerek pozisyonlarımızı taşımaya devam etmenizin faydanıza olacağını düşünmekteyim.
 
İşlem stratejimiz;
 
Almış olduğumuz pozisyonlarımızı koruyarak hisselerimizi taşımaya devam ediyoruz;
Bu hafta dikkat etmemiz gereken referans değerimiz yine 114.517   olan günlük pivot  noktamız ve 112.221 olan haftalık pivot noktamız. Bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin altında bir kapanış görürsek %50 ve haftalık pivot noktamız olan 112.221 altında bir kapanış görürse %50 nakite geçmeniz faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim. 17:55 itibariyle bu değerlerin üstünde kaldığımız sürece herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Bu da şu anlama geliyor yaklaşık olarak 2.000-4.000 puanlık yani %2-%4 lük bir düşüş opsiyonu hareketin düzeltme mi yoksa trendin bittiğini mi görmemiz açısından her zaman önemli olacak. 33.000 puanlık bir yükselişten 2.000-4.000 puan bir düşüşle nakite dönmenin de büyük bir lüks olduğunu düşünüyorum.
 
 
DİKKAT DİKKAT DİKKAT: 114.517 ve dayanma gücü olarak son nokta olan 112.221 değerinin üstünde kaldığımız süre yön yukarı diyebiliriz. Cuma günü Dax vadelilerinde ve Amerika vadeli endekslerinde de %1’e yakın eksi kapanışların ardından bu gecenin sabahında şu anlarda Amerikan vadelilerinde % 0,50  ye yakın yükselişler söz konusu. Avrupa vadelilerinde ve asya borsalarında da ise negatif seyir hakim.
 
XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını ve şu anda devam eden vadeli endekslerinn artıda  olmasından dolayı aynı zamanda 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının da 300  puana yakın eksi  kapatmasından dolayı bugün endeksin güne  %0,20-% 0,50 negatif  bir başlangıç yapmasını bekliyorum ve 200 - 500 puan arasında negatif açılış yapmasını bekliyorum. Sonrasında kar realizasyonu ve düzeltme ile birlikte gelen satışlarla birlikte negatif bir günün devam edebileceğini düşünüyorum. Bugün bu satışların  ne kadar etkili olup olmadığını gözlemleme fırsatımız olacak.
 
 
Haziran vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda Cuma kapanışta nette  11.500  kontrat  long  yani alım yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcında bu yana net short pozisyon sayısı yaklaşık 47.0000 kontrata inmiş durumda. Teb yatırım elindeki long pozisyonlarda kar realizasyonu yapmaya devam ederken diğer taraftandın bir üst vadeye pozisyonlarını taşıyarak bu iş burada bitmedi daha yolumuz uzun ve gideceğimiz çok yol var imajı vermeye devam ediyor.
 
 
Bugün long  pozisyonları sıkıştırmak isteyebileceklerini piyasayı negatif  açtıktan sonra negatif bir baskının devamının gelebileceği ve aşağı yönlü atakların gelebileceği bir gün yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Uzun poziyon taşıyan ve endeksin yükselişine yatırım yapanların bugün sıkıntılı bir gün geçirme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünenlerdenim.
 
Bu gibi durumlar bize genelde negatif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından  negatif  bir gün sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.
 
Vade başlangıcından bu yana baktığımızda  KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.
 
Davranışsal finansın konusuna giren ve yapay zeka kodlamalarında da kullanılan bu olgu artık bir çok yatırımcı tarafından referans gösterge olarak kullanılmakta. Yeterki neye nasıl bakmanızı gerektiğini bilin.
 
Genelde günlük Viop pastasında alıcılı  genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde  negatif  bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir.
 
Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte. Açık pozisyon Cuma günü rekor azalışla 79.480   kontrat azalarak  266.572  yer geriledi.
 
Endeks yükselirken kontrat sayısı azalmış  olması endeksin yukarı yönlü zayıf  hareket ihtimali açısından  elimizde bir veri olarak karşımıza çıkıyor.
 
Kontrat sayısının azalması ve pozitif bir kapanış yapmamız yükselişin zayıf ve yavaşta olsa  devam edebileceğini bize gösteriyor 
  
Referans değerler (114.517 ve 112.221) izin verdiği sürece hisselerinize sahip çıkmaya çalışmanız faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim.115.700’ün üstüne atmadığı sürece nakitte beklemekte oluşabilecek düzeltme hareketinden kendinizi korumanız için önemli bir kritik değer olarak karşımıza çıkmakta.
Yorumlar
Yeni Yorum