Berkshire’ın nakit birikimlerinin 150 milyar doları aşması hisse senetlerinin yatırıma değmeyecek kadar pahalı hale geldiği endişelerini ortaya çıkardı. Ancak Buffett’ın nakit pozisyonu gerçekte bu anlama gelmiyor olabilir
Ünlü milyarder Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway rekor seviyede nakit birikiminin üzerine oturuyor. Ancak MarketWatch’un haberine göre bu paranın yatırıma dönüşmemesi borsalardaki hisse senetlerinin aşırı değerlendiği anlamını taşımıyor olabilir.
Buffett’ın yatırım firması Berkshire’ın son çeyrek raporunun yayınlanmasının ardından Wall Street çevrelerinde efsane yatırımcının hisse senetlerini aşırı pahalı gördüğü yorumları yapıldı. Holdingin istiflediği 150 milyar doları aşan nakdin firmanın 60 yıla kadar olan tarihindeki en yüksek seviye olduğuna dikkat çekildi.
Bazı mali danışmanlar Buffett’ın satın almak için değeri düşük şirketler bulmakta her zamankine göre daha fazla zorlandığı yorumunu yaptı. Bu yorum beraberinde borsaların aşırı derecede değerlendiği öngörülerini de getirdi.
Ancak MW yazarı Mark Hulbert’e göre uygun bağlamlarda incelendiğinde Berkshire’ın mevcut nakit seviyesi istisnai seviyelerde değil. Şirketin toplam varlıklarının bir yüzdesi olarak incelendiğinde nakit varlıklar neredeyse şirketin tarihsel ortalamalarıyla eşit seviyede bulunuyor. Diğer bir deyişle Berkshire bir şirket olarak büyüdüğünden nakit ve kısa vadeli yatırımlarda tutulan varlıklarının yüzdesi aynı kalsa bile tutulan miktar artıyor. Hulbert, Berkshire’ın artan nakit birikiminin yatırımcılara söyleyebileceği tek şeyin, şirketin eskisine göre büyümesi olduğunu söylüyor.
Berkshire’ın nakit varlıkları sabit bir seyirde olmasa bile dar bir aralıkta dalgalanıyor. Berkshire’ın %15,7 olan nakit varlıkları esasen 2011 yılından bu yana ortalama %15,5 olan nakit seviyesiyle neredeyse aynı noktada.
Buffett’ın yatırım firmasındaki nakit varlıklarla ABD borsalarının gösterge endeksi olan S&P 500 karşılaştırıldığında Berkshire’ın nakit varlıkları ile endeks arasında ters orantı olmadığı da görülüyor. Buffett’ın nakit pozisyonları hisse senetlerinin aşırı değerlenmesine veya düşük değerlenmesine karşı bir tepki yansıtsaydı iki gösterge arasında bir ters korelasyon görülmesi gerekirdi. Bunun yerine her iki göstergenin de genellikle pozitif korelasyonda olduğu görülüyor. Örneğin 2022’deki ayı piyasası sırasında Wall Street’te artan sayıda beklenilenin aksine Buffett’ın nakit varlıklarının azaldığı görülüyor.
Hulbert bu tablodan Buffett’ın borsalarda yanlış zamanlama yaptığı anlamının çıkarılmaması gerektiğine dikkat çekti. Zira Buffett borsalarda doğru zamanı yakalama diye bir şeyin olduğuna inanmıyor. Berkshire’ın nakit seviyelerindeki dalgalanmalar büyük oranda borsalardaki dalgalanmalarla ilişkisiz sebeplerden kaynaklanıyor. Örneğin 2022 sırasında Berkshire’ın nakit seviyelerinin azalması büyük oranda Allegheny firmasının 11,6 milyar dolar nakitle satın alınmasından kaynaklanıyordu.
Özetle, Warretn Buffett belki de gerçekten de hisse senetlerinin aşırı değerlendiğini düşünüyor olabilir. Ancak bu sonuca Berkshire’ın nakit birikimleri ve kısa vadeli yatırımları üzerinden ulaşılamaz.
Tartışmadan çıkarılabilecek daha geniş bir sonuçsa Wall Street argümanlarına karşı şüpheli bir tutum benimsemenin önemidir. Zira Wall Street’teki her yorum yanıltıcı değildir. Ancak birçok yorum ikna edici gibi görünse bile derinlerde yanlış temellere dayanıyor olabilir.